Archeologové odkrývají základy bývalé synagogy v Mariánských Lázních

Porovnat historickou dokumentaci s realitou a přiblížit lidem kus historie, Na tom teď usilovně pracují archeologové v Mariánských Lázních. Zkoumají tam místo, kde dřív stála synagoga. 

Dnes je to přesně 85 let od Křišťálové noci - pogromu, který měl kromě smrti Židů za následek taky zničení několika synagog. Jednou z nich byla ta v Mariánských Lázních, po které zbyly jen části obvodových stěn.

Na jejich odkrytí teď denně pracuje skupina archeologů z chebského muzea. Hotovo by chtěli mít ještě do konce letošního roku, aby pozůstatky stavby byly přístupné pro veřejnost.

Odborníci vykopávají a odhalují základy bývalé synagogy v Mariánských Lázních.  S průzkumy tam začali v polovině září a budou v nich pokračovat do konce letošního roku. Už teď archeologové zjistili, že se půdorys neshoduje s plány, které měli k dispozici. Našli například části vitráží.

Děje se tak přesně 85 let od takzvané Křišťálové noci, během které stavba shořela. Lidé ji tehdy zapálili po vyostření protižidovských opatření a dlouhou dobu ji připomínal jen kamenný pomníček v místním parku. V blízké době se to ale změní.

Spustit audio