Aleš Ulm: Šálek šípkového čaje

30. září 2023

Dnes je jeho pěvecká dráha už dávno minulostí, ale v letech své slávy byl jako zpěvák oblíbený i uznávaný. Jmenuje se Aleš Ulm.

Jeho pěvecká kariéra se rozvíjela velice slibně. Za sebou měl sice studium střední průmyslové školy elektrotechnické, ale do lidové školy umění chodil ještě na hodiny zpěvu. Rok 1969 mu přinesl 2. místo v soutěži Talent 69, spolupráci s Jiřím Štaidlem a Karlem Vlachem, mocnými muži tehdejší české populární scény.

Psal se rok 1970 a o Aleše Ulma začal být všeobecný zájem, zpíval s předními orchestry a účinkoval v mnohých televizních pořadech. 2 roky zpíval v divadle Rokoko a v roce 1972 si vyzpíval první místo na písňovém festivalu Děčínská kotva. Na vrchol jej vynesla píseň Jak motýl křídla mám. Se svým vzhledem slušně vychovaného mladého muže zdobil nejeden zájezd do tehdejšího východního bloku, zpíval snad ve všech jeho zemích, včetně Albánie. Měl dar citlivě tlumočit text písně. V roce 1988 dálkově vystudoval fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy, když už předtím pověsil pěveckou kariéru na hřebík.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio