Aktivisté pokračují v záchraně jednoho z nejstarších kostelů na Karlovarsku

13. prosinec 2017

Obyvatelé osady Přílezy se po letech smutného pohledu na zdevastovaný a opuštěný kostel zasvěcený svatému Bartoloměji rozhodli pro jeho záchranu. Díky nim a příspěvkům veřejnosti se tato ojedinělá a historicky velmi cenná památka v příštím roce dočká obnovy hřbitovní zdi a pokračovat bude také revitalizace hřbitova nebo márnice.

Myšlenka na záchranu kostela vznikla v hlavě místního rodáka Václava Lupínka, který objekt několik let monitoroval v rámci tvorby internetové topografie přírody a památek Karlovarska. V březnu letošního roku byla založena občanská iniciativa, jež ve spolupráci s vlastníkem objektu, kterým je Římskokatolická církev, začala o kostel a jeho okolí aktivně pečovat.

„Kromě pravidelných brigád a setkávání aktivisté vyhlásili veřejnou sbírku, jejíž součástí je nejenom transparentní účet, ale také další aktivity, které spolek připravuje na další rok. Pro následující rok 2018 chystáme především velký benefiční koncert a postupné otevření kostela veřejnosti v rámci výstav, workshopů, církevních a kulturních akcí,“ vylíčil Lupínek své další plány s využitím kostela.

Podpořit obnovu kostela a hřbitova můžete i vy. Přispět lze na transparentní účet číslo 2301230992/2010 anebo nákupem zboží v e-shopech prostřednictvím speciálního internetového portálu. Více informací zájemci naleznou na facebooku a webu věnovaném přírodě a památkám Karlovarska.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio