Zvířecí nemocnici pro volně žijící živočichy má Národní park Šumava už 10 let

21. listopad 2022

Záchranná stanice živočichů Národního parku Šumava funguje v Klášterci u Vimperka 10 let. Podařilo se tu zachránit stovky divokých zvířat, včetně těch nejvzácnějších.

Stanice, ve které by se proškolený personál dokázal postarat o zraněná divoká zvířata na Šumavě dlouho chyběla. Přitom dostupnost těch nejbližších se dá počítat skoro na hodiny. Tak dlouhý převoz přitom různě zraněná zvířata nemusí přežít a to jak z důvodu povahy zranění, tak třeba i kvůli stresu, který při převozu zažívají. A dalším důvodem vybudování takového zařízení je i to, že Správa Národního parku Šumava má výjimku na vjezd na všechny cesty, které protínají národní park a také skvělá znalost terénu, který personál záchranné stanice má.

„Je to pro divoká zvířata. Domácí zvířata opravdu nebereme, nemáme tady na to ani žádné vybavení, nejsme na to uzpůsobení, ale nevylučujeme, že bychom někomu nepřijeli pomoci s nějakým naháněním, kdyby někde něco uteklo, protože zkušenosti máme. Jsme ale opravdu zřízení pouze pro volně žijící živočichy," potvrzuje jedna z pracovnic záchranné stanice živočichů v Klášterci Kristýna Falková.

Rys

Mezi volně žijící živočichy, které se v Klášterci podařilo vyléčit, patří především ptáci, včetně těch nejvzácnějších, jako jsou puštíci bělaví, sokoli stěhovaví nebo i tetřevi hlušci. Mezi pacienty nejsou ale ani výjimkou savci – především ti drobní, jako třeba veverky. Jen krátce po vybudování se mezi pacienty dostalo také kotě rysa ostrovida, které bylo sraženo autem, při kterém utrpělo vcelku závažná zranění zadních končetin. Rys, který dostal jméno David, tu nakonec pobýval jen pár let, a to v upravené voliéře.

"To bylo vlastně jediná, částečně přebudovaná voliéra. Výhodou bylo, že David, když přišel, tak to bylo jenom tříměsíční koťátko, takže mu to ze začátku stačilo a vzhledem k jeho zraněním - zlomené nohy a patní kost - nebylo ani žádoucí, aby byl v nějakém velkém prostoru. Jakmile se potom tohle všechno povedlo a už ten prostor potřeboval větší, tak se to vybudovalo jinde," dodává Kristýna Falková.

Pro rysa Davida se vybudoval výběh v areálu Návštěvnického centra Kvilda, který sdílel ještě se samicí rysa odchované v zajetí. Rys David ve věku deseti let uhynul letos v zimě.

autor: Jan Dvořák | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio