Zpomalte, žáby jdou na tah! S jarem začaly jejich námluvy

20. duben 2022 14:35

Ropuchy, skokani ale třeba i malé blatnice. To jsou jen některé druhy žab, které najdete v rybnících a tůňkách v Karlovarském kraji. Právě teď tito obojživelníci migrují mezi vodními plochami, aby se mohli pářit. Často ale musí překonat silnici, která pro ně může být osudná.

Řidiči nejen v Karlovarském kraji by měli na silnicích zpozornět, a to především poblíž rybníků a dalších vodních ploch. Právě tam totiž migrují žáby. Stovky obojživelníků musí kvůli páření překonat silnice nebo cyklostezky, kde velká část z nich zahyne.

„Žáby ze svých zimovišť putují k vodám. Páří se, kladou vajíčka a zase většina z nich míří zpět. Na své cestě musí přecházet silnice, polní cesty i cyklostezky. Právě tam hromadně umírají pod koly aut, na některých lokalitách to můžou být i desítky procent populace,“ uvedl přírodovědec Vladimír Melichar.

Ochrana, kterou by během putování potřebovali, je v regionu minimální. „Bohužel v Karlovarském kraji nemáme tuto aktivitu příliš rozvinutou. Většinou ji zajišťují dobrovolníci a těch je málo. Bylo by určitě vhodné na místa, kde dochází k masovým tahům obojživelníků, dá alespoň informační značky, nebo zajišťovat tah žab tak, jako se to dělá v jiných krajích,“ řekl Melichar.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr
Spustit audio