Zpívající fontánu v Mariánských Lázních čeká první celková rekonstrukce

10. březen 2023 13:45

Mariánské Lázně připravují rekonstrukci známé Zpívající fontány. První od uvedení do provozu v roce 1986.

Technologie z 80. let minulého století je totiž zastaralá, opravu potřebují světla, rozvody elektřiny, vody a části stavební konstrukce. „Je nutné udělat i nějaké stavební práce, nicméně s těmi můžeme počkat. Důležitá je ta technologie,“ uvedl starosta Martin Hurajčík z hnutí ANO.

Vedení města teď zadalo vypracování projektové dokumentace. Práce na modernizaci technologie mají začít v závěru hlavní letní sezony. „Rekonstrukce to bude velmi nákladná. V první fázi je to něco okolo 20 milionů korun. My si teď necháváme zpracovat projektovou dokumentaci. Chtěli bychom začít výměnou potrubního vedení, světel a tak dále, aby ta fontána byla i příští rok v provozu,“ říká Hurajčík.

Fontána, která je v provozu v lázeňské sezoně, byla v Mariánských Lázních postavena v letech 1982 až 1986 při rekonstrukci promenády. Autorem návrhu je architekt Pavel Mikšík. Charakteristická atrakce lázeňské kolonády je od začátku v majetku města, ale její provoz město zajišťuje až od roku 2012. Do té doby zajišťovaly provoz fontány Léčebné lázně Mariánské Lázně.

Hraje každoročně od 30. dubna do konce října, denně od 7:00 každou lichou hodinu, ve 21:00 a 22:00 hudba doprovází projekce s barevným osvětlením.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio