Zpěvačka Ida Kelarová získala jako první Romka v historii státní vyznamenání

27. říjen 2023

Prezident Petr Pavel při svém premiérovém předávání státních vyznamenání ocenil 62 osobností. Mezi nimi o romskou zpěvačku Idu Kelarovou.

Prezident Petr Pavel dnes medailí Za zásluhy ocenil 39 osobností. Mezi nimi i romskou zpěvačku Idu Kelarovou. Ta se tak stala historicky první Romkou, která převzala státní vyznamenání, které v minulosti získali pouze tři Romové. V roce 2022 byl oceněn in-memoriam československý příslušník protinacistického odboje Josef Serinek, v roce 2006 romský aktivista Milan Horvát a v roce 2002 Karel Holomek.

Ida Kelarová po převzetí státního vyznamenání

Ida Kelarová je zpěvačka, sbormistryně a pedagožka. V roce 2011 založila pěvecký sbor Čhavorenge, ve kterém se věnuje romským dětem. Osm let spolupracuje s Českou filharmonií. Dále je zakladatelkou Mezinárodní školy pro lidský hlas, organizuje romský festival Gypsy Celebration Hartmanice a se skupinou Romano Rat koncertuje po celém světě. V roce 2001 byla za hudbu k filmu Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba nominována na Českého lva.

Prezident Petr Pavel dnes při svém premiérovém předávání státních vyznamenání ocenil 62 osobností. Je to o 16 vyznamenání méně, než loni udělil Pavlův předchůdce Miloš Zeman, který ale oceněním 78 mužů a žen vybočil ze svého obvyklého počtu zhruba 40 vyznamenaných. Rekord drží Václav Havel, který v roce 1998 u příležitosti 80 let vzniku Československa udělil řády a medaile téměř 90 osobnostem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související