Žlutice slaví. O víkendu uvidí na vlastní oči svůj kancionál

22. červen 2018 12:15

Žlutický kancionál je slavný rukopisný zpěvník, který pochází z roku 1558. Při příležitosti 460. výročí jeho vzniku si obec na Karlovarsku pořídila svou listovací kopii. Originál už totiž dávno v tamním muzeu nenajdete.

Žluticím totiž chybějí pro vystavení staletého zpěvníku prostory. Proto jej již řadu let uložený v knihovně Památníku národního písemnictví. Na jeden den se tak vzácná kniha, která je dnes národní kulturní památkou vrátí na místo činu.

Představení kopie i originálu Žlutického kancionálu veřejnosti se uskuteční v sobotu v tamním muzeu. Návštěvníci budou moci porovnat oba výtisky.

Kopii kancionálu svázal Žluticím knihař Jiří Fogl ze Žamberka a použil na to stejný materiál, jako má i originál. Zpěvník je tedy potažen vepřovicovou kůží, kterou objednal v Německu. Knihařův kamarád zase vyrobil kovové prvky, které jsou jeho ozdobou a také ochranou.

Originál kancionálu se do Žlutic podívá po deseti letech a bude uložený ve speciální vitríně. Hlídat ji bude ostraha. Do budoucna se počítá i s tím, že by vzácná kniha byla vystavena každoročně.

Výjimečný zpěvník dnes patří státu. Město za něj před 460 lety zaplatilo 283 kop grošů míšeňských, nyní to je celkem asi 300 tisíc korun. Historická cena je ovšem nevyčíslitelná.

Město kromě listovací kopie koupilo také ochrannou schránku a film o tom, jak novinka vznikala. Kdo si bude chtít kancionály prohlédnout, má možnost v sobotu od 11 do 16 hodin.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio