Zlodějům nahrávají vánoční svátky. Policie v kraji vloni evidovala 71 vloupání s rekordními škodami

26. prosinec 2016

Vánoce by měly být svátky klidu. Zloději se však nerozpakují loupit ani na Štědrý den. Jsou k tomu totiž vhodné podmínky. Lidé se houfně navštěvují a nikomu není podezřelá přítomnost cizích lidí v domě nebo okolí. To je živná půda pro zloděje.

Na Karlovarský kraj připadají v loňském prosinci rekordní škody v hodnotě téměř 23,5 milionů korun, což je více než 54% nárůst oproti součtu předchozích měsíců, s počtem 71 vloupání.

Jedná se ale pouze o nahlášené škody policii. Celkově tak mohou být čísla daleko vyšší.

Zloději využívají toho, že lidé navštěvují mezi svátky své známé a příbuzné a opouštějí své domovy nebo vyspávají po nočních oslavách. Jsou pak schopni se pomocí osvědčených metod velmi tiše dostat do bytu a zde si vzít, co potřebují.

„Interval mezi půlnocí a druhou hodinou ranní pak bývá z hlediska možného vloupání nejrizikovější. Až 90% vniknutí do bytů se uskutečňuje přes obyčejné vstupní dveře, v nižších podlažích pak i okny a balkony,“ říká Ivan Pavlíček, odborník na zabezpečení domácností.

Policisté mají zkušenost i s krádeží během štědrovečerní večeře

„Za všechny mohu jmenovat případ, kdy se zloděj nehlučně vkradl do jednoho bytu a doopravdy překvapil rodinu u štědrovečerní večeře,“ popisuje Ivan Pavlíček.

„To základní a nejjednodušší, co můžete proti vloupání udělat je zamykat dveře, i když jste doma. Účinnou ochranu vám však poskytnou pouze certifikované bezpečnostní dveře minimálně třetí, lépe však čtvrté bezpečnostní třídy,“ uzavírá Ivan Pavlíček.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio