Život politických vězňů připomíná nová výstava v Rudé věži smrti

30. květen 2022 10:55

Připomenout si osudy politických vězňů z jáchymovských uranových dolů můžou lidé na nové výstavě. Expozice vznikla v Rudé věži smrti u Ostrova.

Uranové doly v okolí Jáchymova se v 50. letech minulého století staly osudnými pro tisíce lidí. Nejčastěji šlo o politické vězně, kteří pak na následky pracovních zranění umírali. Jejich život si teď návštěvníci můžou připomenout na nové výstavě, která vznikla na jednom takovém pracovišti, v ostrovské Rudé věži smrti.

Kromě faktických informací bylo snahou kurátorů navodit autentickou atmosféru. Expozice vznikala ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů zhruba rok. „Výstava se snaží představit historii především tábora L a třídírny rudy. Snažili jsme se prostor očistit a dali jsme sem jednotnou graficky řešenou expozici, která bude na návštěvníka působit pocitově a přinese všechny důležité informace,“ uvedl historik Jakub Jareš.

„Výstava má takové čtyři části. Jedna je věnovaná pamětníkům, na druhé straně jsou medailony se vzpomínkami bývalých vězňů. Chtěli jsme tady ukázat, co se stalo s vězni, když přišli do tábora. Z hlediska režimu byli bráni jako pracovní síla, byli zbaveni svojí identity a stali se z nich pověstná čísla,“ doplnil historik.

V lágrech v Krušných horách to bylo opravdu krušné
– Leo Žídek, pamětník

Jedním z pamětníků, kteří se přišli na výstavu podívat, byl i Leo Žídek. „Strávil jsem tady sedm let z osmiletého trestu jako jáchymovský otrok. Podmínky tady byly velice kruté. Byla nedostatečná strava a v lágrech v Krušných horách to bylo opravdu krušné. Velká část roku tady byla chladná, při nedostatečném oblečení, stravě a těžké práci to byly velmi nepříznivé podmínky pro život,“ vzpomíná.

Některé z vězňů poznal na vystavených fotografiích. „Jedině poznání minulosti a vyrovnáním se s ní, můžeme dospět k nečemu lepšímu,“ uzavřel Leo Žídek. Výstava lidem zabere zhruba jednu hodinu a dostanou se během ní i do samotné věže.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio