Život Jiřího Posledního, držitele ceny Křesadlo 2023, je spojený s Klášterem Chotěšov

6. prosinec 2023

Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci – to je ocenění Křesadlo, které je určeno těm, kdo v Plzeňském kraji vykonávají dobro a dobročinnou činnost. Jednou ze 3 osobností, které v letošním roce cenu Křesadlo 2023 převzaly, je Jiří Poslední. Svůj život zasvětil Klášteru Chotěšov.

Do kláštera v Chotěšově Jiří Poslední úplně poprvé vstoupil v roce 1988. Tehdy ještě klášter nebyl běžně přístupný, ale možnost se naskytla díky natáčení seriálu „Dobrodružství kriminalistiky“ režiséra Antonína Moskalyka, při kterém měl Jiří Poslední možnost pomáhat. V roce 1993 se pak stal zakládajícím členem spolku Klášter Chotěšov. Hlavní hybnou silou spolku (resp. na počátku občanského sdružení) byli lidé, kteří se o klášter zajímali a znali jeho podobu třeba i z předválečného období. A také stav celého objektu. Bývalý klášter premonstrátek v Chotěšově je v majetku obce. Spolek Klášter Chotěšov aktuálně v klášteře vykonává průvodcovskou službu, usiluje o kulturní využití objektu a pomáhá s  opatřováním finančních prostředků.

Jako grafik s vazbami hlavně na plzeňskou výtvarnou scénu Jiří Poslední postupně převzal také organizaci uměleckých výstav v klášteře Chotěšov. Jiří Poslední je také posledním žijícím žákem akademického malíře a grafika Jana Ferdinanda Pistoriuse a grafika je stále jeho velkou láskou, které se věnuje.  Kromě toho se staré i o kroniku obce Chotěšov.

Které místo v chotěšovském klášteře je jeho srdci nejbližší? Ve kterých filmech se klášter už objevil? A co by Jiří Poslední chotěšovskému klášteru popřál do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor!

Spolek Klášter Chotěšov zve:

16. 12. od 14:00 hodin - Adventní koncert - Roháči z Lokte 

Spustit audio

Související