Zimní zahrada i dětská klubovna. Městská knihovna Sokolov bude mít nové zázemí

Sokolov chce letos zahájit rekonstrukci prostor, kam by se vzdělávací instituce měla přestěhovat. Nyní hledá dodavatele rekonstrukce prostor pro novu městskou knihovnu.

Místo historických exponátů najdete v sokolovském zámku regály knih. Už několik let tady sídlí městská knihovna. To by se ale mělo brzy změnit.

Před několika lety město odkoupilo dvě budovy na historickém Starém náměstí. Právě ty chce v letošním roce zrekonstruovat, propojit, a vytvořit tak moderní zázemí nejen pro čtenáře, ale i pro samotné knihovníky. Celkové náklady na projekt jsou zhruba 30 milionů korun.

Co všechno by mělo v historických budovách vzniknout?

Součástí nové knihovny bude vedle tradiční čítárny například přednáškový sál nebo dětská klubovna. V oddělení pro dospělé je navíc naplánovaná zimní zahrada. Novinkou bude i literární kavárna.

Stavební práce na nové městské knihovně mají začít na jaře 2019. Trvat budou jeden rok (ilustrační foto)

Všechny zmiňované služby dnes knihovna nemá šanci nabídnout, protože zámecké interiéry, ve kterých sídlí, jsou několikanásobně menší. Projekt propojí obě historické budovy a počítá i s bezbariérovým přístupem. Do všech tří pater návštěvníky dopraví moderní výtah.

V novém zázemí bude knihovna sídlit nejdřív v roce 2020

A to za předpokladu, že stavební práce na historických objektech začnou v první polovině letošního roku. V současnosti město hledá dodavatele rekonstrukce, a to už v druhém výběrovém řízení. Stavební práce by měly podle odhadů radnice trvat zhruba jeden rok.

Po odstěhování knihovny využije prostory sokolovské muzeum

Vedení muzea bude mít po dlouhé době možnost dokončit prohlídkový okruh. Dnes totiž expozice muzea končí ve slepé uličce. V poslední místnosti se musí návštěvníci otočit a vrátit stejnou trasou zpátky na začátek prohlídky. To by se mělo právě díky uvolněným prostorám po knihovně změnit.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio

Související