Zimní sezona bude pro skiareály v Krušných horách ztrátová, může za to počasí i drahé energie

20. březen 2023 09:15

Lyžařská střediska v Krušných horách se pomalu chystají na konec zimní sezony. Už teď ji někteří provozovatelé označují za ztrátovou. Může za to teplé počasí i drahá elektřina.

Zřejmě několik posledních dnů zbývá lyžařům, kteří chtějí využít otevřené sjezdovky v Krušných horách. Skiareály se pomalu chystají na konec letošní sezony, která sice trvala dlouho, z hlediska financí se ale zařadí mezi méně úspěšné. Může za to teplé počasí ze začátku ledna a taky drahá elektřina, která je potřeba k výrobě technického sněhu.

„Na základě zastropovaných cen energií jsme si stanovili výhled, že za to zasněžování dáme nějakých 30 až 50 milionů. Myslím, že se tam vejdeme. Nicméně ta sezona je tak náročná počasím, že zasněžujeme víc, než bychom si přáli. Počítáme se ztrátou,“ potvrdil Martin Koky, manažer skiareálu Klínovec.

Podobně na tom jsou i další lyžařská střediska v Krušných horách, třeba skiareál Plešivec: „Zimní sezona byla asi druhá nejhorší v naší existenci. Je to dáno vlivem počasí, které bylo opravdu extrémní. Takže pokud se dostaneme na nulu, budeme rádi,“ uvedl jeho ředitel Petr Voráček.

Provozovatelé se teď budou snažit dohnat ztrátu nabídkou letních aktivit.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio