Zemřela Tina Turner

26. květen 2023

Celý svět zarmoutila zpráva o smrti jedné z nejpopulárnějších hvězd showbyznysu, zpěvačce a herečce Tina Turner. Nazpívala mnoho hitů a získala několik cen Grammy.

Žena, na kterou budeme dnes vzpomínat, rozhodně neměla život jednoduchý. Jmenovala se Tina Turner. Po předcích byla z jedné čtvrtiny Indiánka z kmene Čerokézů. Měla za sebou několik desetiletí koncertování, získala dvanáct cen Grammy. Byl jí propůjčen rytířský řád francouzské vlády a čestné občanství města Marseille za vynikající zásluhy v kultuře.

Rodilá Američanka Tina Turner začínala v 60. letech s manželem Ikem, se kterým se rozvedla, protože ji fyzicky týral. V roce 1984 se vydala na sólovou dráhu. Rocková babička, jak bývala Tina Turner nazývána, odehrála poslední koncert v roce 2009. O čtyři roky později, v roce 2013, kdy jí bylo 73 let, prošel její život opět mnoha změnami. Na jaře tohoto roku získala švýcarský pas, v létě se provdala a na podzim se rocková babička definitivně vzdala amerického občanství.

Životní příběh Tiny Turner byl tak bohatý, že – ač s tím ona původně nesouhlasila – o ní vznikl muzikál. Premiéru měl v dubnu roku 2018 v divadle Aldwych v londýnském West Endu. Britská divadelní kritika se o představení vyjádřila s úctou a nadšená byla nakonec i samotná Tina Turner.

Proslavily ji koncerty plné energie. V Guinnessově knize rekordů je zařazena jako zpěvačka s největším počtem prodaných vstupenek. Ve světě populární hudby je jednou z největších legend, vždyť byla 50 let symbolem rokenrolové vytrvalosti.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio