Zemřel Radan Dolejš, muž mnoha profesí

V neděli zarmoutila všechny fanoušky české populární hudby zpráva, že se do muzikantského nebe odebral jeden z nejpracovitějších a nejvzdělanějších lidí českého showbyznysu Radan Dolejš. Mezi televizními diváky byl znám jako kapelník skupiny Šlapeto, kdy v jeho rukách vypadala kytara jako malý dětský nástroj, Radan Dolejš totiž občas vážil i 150 kilogramů. 

„Několikrát v životě jsem se ocitl v situaci, že mi bylo doporučeno, abych se činnosti v kapele vzdal, že se to nehodí tu ke které funkci, kterou jsem v dané chvíli zastával. A kde že všechny ty funkce jsou? Ale Patrola Šlapeto hraje dál. To, co chceme s kolegy prokázat a dokázat, je, že staropražská píseň je svébytný folklórní žánr, skvělé podhoubí šantánu, revue i operetky," vzpomínal v jednom ze svých rozhovorů Radan Dolejš, muž mnoha profesí. Byl zpěvák, dramaturg, scénárista, režisér, pedagog, hudebník, kapelník i textař.

"Jsem historik, můj pohled na věc je racionální a věcný. Učím se od těch, jejichž minulé životy jsou pro nás zatraceně živé a poučné. Dostal jsem jeden život jako dar. Vím, kdy začal a nevím, kdy skončí. Čas mezi oběma póly se snažím vyplnit něčím užitečným pro sebe i své okolím. Vím, že věci mají mít svůj řád. Mám víru ve společenství, ve kterém se nalézám, víru v rodinu, víru v tým, a víru v krb, který neuhasne, když je nám zima na duši," to jsou slova televizního dramaturga Radana Dolejše, který se kromě jiných velkých projektů podílel například také na koncertu k oslavě 70. narozenin Karla Gotta nebo galakoncertu pro Nadační fond Kapka naděje.

V roce 2001 založil skupinu Patrola, která od roku 2007 nese název Šlapeto a která se systematicky věnuje interpretaci nejslavnějších českých kupletů, popěvků a písní devatenáctého a první poloviny 20. století. Po roce 1989 oživila v české společnosti povědomí o největším českém písničkáři Karlu Hašlerovi. A především za to patří jejímu principálovi Radanu Dolejšovi, který 23. ledna roku 2022 ve věku 57 let zemřel, obrovský dík.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio