Zemřel Jaroslav Wykrent, dvorní skladatel Marie Rottrové

15. březen 2022

Je mnoho písní, které sice dobře známe, ale nevíme, kdo je napsal. U nás je to třeba případ skladatele a textaře Jaroslava Wykrenta, který v sobotu zemřel.

Rozhodně se nedá říct, že by známý přerovský hudební skladatel, textař a hudebník Jaroslav Wykrent neměl talent. Pro Marii Rottrovou sázel jeden hit za druhým, a to i s textem, hrají se dodnes, třeba Řeka lásky, Střapatá, nohatá, Lásko, Padá hvězda nebo To nic, to jen tak.

Jeho pracovitost byla pověstná. Když mu bylo 56 let, zastavila jeho rozlet série mozkových příhod, které omezily jeho vystupování na veřejnosti a úplně mu znemožnily hru na kytaru i na další hudební nástroje. Když mu bylo 78 let, vydechl naposledy.

Vystudoval strojní průmyslovku a později nastoupil jako konstruktér do Vítkovických železáren. Skládat a psát texty začal už na vojně. Po návratu z vojenské služby v roce 1964 byl přijat jako kytarista do skupiny Synkopa, kde zpíval Pavel Novák.

Jaroslav Wykrent dosáhl největšího posluchačského ohlasu a uznání kritiky s písní Lásko v podání Marie Rottrové, připomeňme i jeho sólové písně jako Slunečnice, Ágnes nebo Růžová pentle.

Všechno od něho má duši a srdce, vše zpíval s láskou. Při svém léčení ve Velkých Losinách po sérii mozkových příhod viděl, že jiní jsou na tom hůře než on. Pochopil, že si nemá vlastně nač stěžovat, a podle toho se také začal snažit žít a jednat. „Nejsem ani optimista, ani pesimista, ale realista. Nic už sice nebude jako dřív, nicméně to neznamená, že by nemělo být vůbec nic. Všechno má už dál své meze, ale já se budu pořád snažit dojít nejdál, jak to jenom půjde," řekl tehdy Jaroslav Wykrent.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio