Zelný závin

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Josefa Jaroše šéfkuchaře z Lázeňského domu v Konstantinových Lázních

Suroviny:

1 středně velké hlávkové zelí
300 g kuřecích prsou (libové vepřové)
2 dcl mléka
1 dcl slunečnicového oleje
2 lžíce krupice
2 lžíce hladké mouky
1 kelímek lehké zakysané smetany (8% tuku)
1 cibule
1 vejce
sůl, pepř

Postup:

Drobně pokrájené zelí osolíme a dusíme s mlékem. Po chvilce postupně vsypeme krupici a dobře promícháme. Zakryjeme pokličkou a 10 minut povaříme a přimícháme vejce.
Na tuku zpěníme drobně nakrájenou cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, podusíme, necháme vychladnout a umeleme. Tím máme připravené dvě hmoty – zelnou a masovou.
Na namočenou a vyždímanou utěrku rozetřeme tenkou vrstvu zelné hmoty, na ní dáme hmotu z masa. Pomocí utěrky svineme v závin a na okrajích dobře stiskneme. Závin opatrně přendáme na vymaštěný plech, potřeme zakysanou smetanou ve které jsme rozmíchali trochu mouky. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C po dobu 35 minut dozlatova.


Přílohy: bramborová kaše, vařený brambor, zeleninový salát

autor: šéfkuchař