Železniční modeláři v Ostrově ukážou, jak se staví modely vláčků a nádraží

18. červenec 2022 10:35

Železniční modeláři z Ostrova na Karlovarsku v sobotu 13. a v neděli 14. srpna od 15 do 17 hodin ukážou, jak se staví drobné modely drážních vozidel i budov. Jednoduchý model si pak pod jejich vedením můžou zájemci starší devíti let sami sestavit.

Ve druhém patře Staré radnice v Ostrově je k vidění Malý svět železnice. Dětem tam vozí cukrovinky na jednom ze stolů malý vláček, dospělí mohou obdivovat desítky modelů historických i moderních vlaků. K vidění jsou tam i miniatury z letošní republikové soutěže železničních modelářů. 

Zaujmou také malá diorama s železničními stavbami, třeba i se strážními domky. „Jsou tu veškerá nádraží z okolí Karlových Varů a okolí, které vytvořil kolega Milan Motyčka,“ poznamenal Petr Kraus, z Klubu železničních modelářů v Ostrově, kteří patří k nejlepším v zemi. Sám je autorem historického modelu nádražní budovy v Ostrově.  

Z jedné z místností se ozývají zvuky vlaků. „Vytvořili jsme tady malý tunel, temnou místnost, kde se návštěvníci mohou zaposlouchat a zkusit uhodnout, kolik druhů parních mašin projede. Pro děti máme i minikoutek, kde si mohou vybarvit obrázky nebo si pojezdit s malým dřevěným vláčkem a podívat se na videa,“ doplnila vedoucí Staré radnice Zuzana Janecká.  

Zájemcům o víkendové modelářské tvůrčí dílny organizátoři doporučují místo si rezervovat. Například prostřednictvím webových stráne ostrovského infocentra.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio