Železnatý pramen v Karlových Varech je mimo provoz. Letos ho čekají zásadní úpravy

17. leden 2017

Správa přírodních léčivých zdrojů a kolonád v Karlových Varech letos opět upraví pavilon Železnatého pramene. V současné době je mimo provoz, pramen neteče a okolí je nevzhledné.

Situaci komplikují složité vlastnické vztahy. Část pozemků kolem pavilonu železnatého pramene patří městu, a část blízké obchodní akademii. Studenti této střední školy se o pramen v minulosti také starali.

Správa kolonád v letošním roce zajistí vyčištění pramene a nejdůležitější opravy. V posledních dvaceti letech přitom správa kolonád kolonádu pramene nechala opravovat opakovaně. Problematické je ale umístění areálu mezi silnicemi, v málo navštěvovaném prostoru.

Pavilon Železnatého pramene v Karlových Varech pochází z první poloviny 20. století. Vývěr s teplotou 11,9 stupňů Celsia je nejstudenějším pramenem lázeňského města. Vzhledem k vysokému obsahu arzénu a železa se od ostatních pramenů výrazně liší. V současné době navíc nepatří mezi oficiálně uznávané karlovarské léčivé zdroje a lázeňské město na tom nic měnit nechce.

„Pramen se nikdy nepoužíval k pitným kůrám. Kdysi v minulosti se částečně využíval ke koupelím. Jeho jímání je naprosto jiné než u ostatních, a hlavně termálních karlovarských pramenů,“ říká náměstek primátora Jiří Klsák

Železnatý pramen změnil naposledy svou podobu před pěti roky. Lázeňské město tehdy na úpravy pavilonu věnovalo 100 tisíc korun.

autor: zdt
Spustit audio