Železná hůrka na Chebsku patří mezi unikátní přírodní lokality. Od letoška je pod přísnější ochranou

27. březen 2019 15:15

Železná hůrka nedaleko vodní nádrže Jesenice na Chebsku je nejmladší českou sopkou. Geologové odhadují její stáří přibližně na 500 tisíc let.

Někdejší kráter sopky leží prakticky v těsné blízkosti česko-německé státní hranice. Od letošního roku se na lokalitu vztahují přísnější pravidla ochrany přírody. K zajímavému místu se turisté dostanou po nedávno obnovené staré úvozové cestě.

„Území je chráněno od roku 1961, ale bylo to vyhlášeno na pozemky, které už neexistují. Bylo to v uzavřeném pohraničním prostoru, takže vlastnické poměry se zde změnily a my se snažili, aby to bylo aktuální. Od 1. ledna je národní přírodní památka Železná hůrka na pozemcích v držení státu,“ informovala Jana Rolková z Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les.

Podle geologů vyhasla tato nejmladší sopka před třemi až pěti sty tisíci lety. Jako první se o Železnou hůrku zajímal německý básník a vášnivý geolog Johann Wolfgang Goethe. Sopku rozpoznal už v roce 1823. Lidé sem ale v té době chodili těžit strusku, kterou používali na zpevnění cest a další stavby.

Až do roku 1989 nebylo pro turisty nemožné se k ní dostat. V současné době je Železná hůrka naštěstí volně přístupná. A každého, kdo se k ní vydá, čeká nevšední podívaná. „Lidé sem mohou dojít i dojet na kole, podívat se po horní partii. Je špatné, když nám odnášejí tu strusku, protože to je to, co zde chráníme. Pak samozřejmě nerušit v hnízdění ptactvo, netrhat květiny,“ upozorňuje Jana Rolková.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio