Ze zubařské ordinace až na vrcholky hor

7. únor 2024 10:45

Zubařka Eva Perglerová je třetí Češkou, která loni vystoupala na nejvyšší horu světa Mount Everest. Na přelomu roku se rozhodla dobýt Jižní pól a v rámci zatím poslední expedice zdolala nejvyšší horu Antarktidy.

Eva Perglerová

Stomatoložka Eva Perglerová má ordinaci v Přešticích na jižním Plzeňsku. Pochvaluje si, že je ordinace přímo v domě, kde bydlí a s úsměvem říká, že si tak může přispat. „To je úplně nejkrásnější práce na světě. Mám lidi ráda. Jsem ráda ve společnosti. Jsem úplně nadšená, dobře jsem si vybrala a líbí se mi to. A jsem ráda v Přešticích. Mám tu spousty známých,“ říká Eva Perglerová.

Během zatím svého posledního dobrodružství byla na Antarktidě, kde ji čekaly výzvy v podobě dvou expedic. Tou první byla cesta na jižní pól a druhá expedice představovala výstup na nejvyšší horu Antarktidy Vinson Massif měřící 4 892 metrů. Na jižním pólu čelila teplotě kolem -36°CNa nejvyšším vrcholku Antarktidy dokonce teplota klesla k -44°C, vlivem větru byla pocitová teplota až neuvěřitelných -55°C. Průvodci nabádali členy expedice k častějšímu stravování, s tím, že jim poté nebude tak velká zima. „Vyloženě nám dělali zastávky po hodinách a chtěli, abychom pokaždé něco snědli,“ říká.

Nocovalo se ve spacácích, ve stanech, ale vlivem polárního dne nepotřebovali členové expedice příliš spát. „Máte strašně energie z toho světla, moc jsme tam nespali,“ dodává.

Antarktida

Eva Perglerová má před sebou zcela jistě ještě mnoho výzev, které si bude chtít splnit. Nová dobrodružství ji opět zavedou do dalších koutů naší planety, ale cesta domů na jižní Plzeňsko bude pro ni pravděpodobně vždy srdcová. „Pořád se snažím objevovat a vždycky mám nějaký sen. Prostě, že bych to chtěla zažít. Ale na druhou stranu jsem taky ráda doma,“ říká Eva Perglerová.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio