Zdravý zrak není jen otázkou pravidelných prohlídek u lékaře, důležitá je i průběžná péče o své oči

19. březen 2024

Jak správně pečovat o oči a proč nepodceňovat prevenci? Člověk by neměl zapomínat na to, jaký vliv může mít vyvážená strava na stav očí, nevyplatí se ani podceňovat příznaky suchých očí. Samozřejmostí je ochrana proti UV záření v letních měsících, ale vyplatí se, myslet i na to, jak mohou oči trpět v klimatizovaných místnostech. Optometristka Kristýna Štěbetáková je hostem naší radioporadny.

S rostoucím věkem pak přicházejí specifické nemoci a preventivní prohlídky nabývají na větším významu.

Péče o oči

Velmi důležitá je zdravá strava bohatá na vitamíny A, C, E a minerály jako jsou zinek a omega-3 mastné kyseliny a dostatečný příjem tekutin, který je důležitý pro hydrataci těla i očí.

Čtěte také

„Do jídelníčku je třeba zařadit zelenou listovou zeleninu, ryby, vejce, ořechy a citrusové plody. Nevhodné pro zdravý zrak je kouření nebo prostředí bez přísunu čistého vzduchu. Udržujte tedy vzduch v místnosti čistý a vlhký, aby se zabránilo podráždění a suchosti očí. Ty by měly být stále dostatečně hydratované a vlhké, uvádí optometristka Kristýna Štěbetáková.

Ženy by také měly každý večer důkladně odstranit oční make-up, aby se zabránilo ucpávání slzných kanálků, obzvláště pokud trpí na suché oči. Na trhu existuje velké množství zvlhčujících očních kapek, které obnovují také vlhkost. Odborníci doporučují ty, které obsahují hyaluronát sodný, který se přirozeně vyskytuje v lidském těle a v pojivových, epitelových a nervových tkáních.

Prevence očí

Prevence očí je nesmírně důležitá pro včasné odhalení případného problému nebo diagnostiku nemoci. S věkem se navíc zrak přirozeně zhoršuje, ale některé aktivity, jako je dlouhodobé vystavení obrazovkám počítačů a mobilních telefonů, mohou tento proces urychlit.

Pravidelná prevence a oční cvičení pomáhají udržet ostrost zraku a zabránit předčasnému zhoršení.

Jak chránit oči před slunečním zářením?

Během letních dnů jsou oči zatěžovány více než kdy jindy. Sluneční záření, znečištěná voda, klimatizace, to všechno zrak ohrožuje, a o to víc je potřebné se o něj starat. V létě dosahuje intenzita slunečních paprsků maxima a kvůli slábnutí ozonové vrstvy na zemi dopadá stále více ultrafialového záření (UV). To má na oči škodlivý vliv a může vyvolat akutní záněty spojivek, šedý zákal i další onemocnění zraku.

Čtěte také

„Základní ochranou jsou sluneční brýle, proto by se na nich nemělo šetřit na úkor kvality. Měly by chránit proti UVA i UVB záření, doporučován je filtr UV 400. Optimální jsou brýle s boční ochranou, které chrání také před odraženými paprsky nebo polarizací, která usměrňuje odrážející světlo od okolních povrchů, vysvětluje Kristýna Štěbetáková.

Sluneční brýle je vhodné využívat při jakémkoliv pobytu venku za denního světla, protože UV záření proniká i přes mraky, zvlášť to platí pro děti a lidi s očním onemocněním. Nadmíra UV záření zakaluje čočku a především působí na sítnici, kde může poškodit zrakový nerv, následně může dojít až k oslepnutí.

Oči a klimatizace

V klimatizovaných prostorách je nižší vlhkost vzduchu, což způsobuje suchost očí.

Čtěte také

„Suché oko se projevuje nejen pocitem, jako když je v něm písek, ale i těžším mrkáním a nadměrným slzením. Lze tomu předcházet používáním zvlhčujících kapek a vyhýbáním se neúměrně klimatizovaným místům nebo oblastem s vysokou teplotou, popisuje Kristýna Štěbetáková.

Právě velké teplotní rozdíly jsou typické například u přechodů z klimatizovaného auta do horkého dne, zejména pak z kancelářských prostor, v nichž je dalším škodlivým jevem celodenní sledování počítačového monitoru. Rozdíl mezi venkovní a vnitřní teplotou by neměl překročit 5 °C, aby nedocházelo k nadměrnému vysušování očí, ale ani zvyšování únavy celého organismu.

Jaké brýle zvolit na řízení?

Čtěte také

„Ani výběr správných brýlí na řízení není dobré podceňovat. Podle zveřejněných statistik se nejvíce smrtelných dopravních nehod stane za šera, večer a v noci, podotýká Kristýna Štěbetáková. Východ nebo západ slunce, tma či mlha rozptylují soustředění řidiče, a stejně tak jeho zrak.

Stmívání a šero způsobují, že vlnová délka světla se zkracuje, to se pak láme už před sítnicí. Výsledkem je stav, jakoby se dočasně zhoršilo vidění do dálky. Sluneční a fotochromatické brýle jsou proto vhodné k dennímu použití, speciálně zažloutlé čočky a brýle s antireflexní vrstvou zase k nočnímu.

Vhodné brýle na sport nebo na dovolenou v horách / u moře

Brýle s polarizační vrstvou jsou vhodné také na dovolenou v horách i u moře.

Klasické brýle bez dalších povrchových úprav totiž nezabrání nepříjemnému odrazu slunečních paprsků a oslnění během slunečných dní.

Glaukom a jeho úskalí, v čem tkví jeho nebezpečí?

Glaukom, často nazývaný zelený zákal, je závažné oční onemocnění, které může postupnou ztrátou zraku vést až k slepotě. V České republice, stejně jako v mnoha jiných zemích, se počet lidí postižených glaukomem zvyšuje, což je částečně dáno stárnutím populace.

Čtěte také

„Hlavní úskalí spočívá v tom, že každý druhý člověk s glaukomem o své nemoci neví. Proto je důležitá jeho včasná diagnostika během rutinních očních vyšetření. Mezi rizikové skupiny obyvatel patří lidé nad 40 let, zejména pokud trpí závažnější formou krátkozrakosti, nebo naopak silnou dalekozrakostí, mají cévní nemoci, cukrovku, poruchy štítné žlázy či vysoký tlak,“ říká Kristýna Štěbetáková.

Mezi nejčastější příznaky patří vidění duhových kruhů okolo světel, změna či ztráta zraku, rozmazané vidění, zúžené tunelové vidění nebo zčervenání oka. Samotný zelený zákal se nedá vyléčit, ale dnes už je k dispozici léčba, která snižuje nitrooční tlak. Po 40. roce života je dobré oční vyšetření absolvovat minimálně jednou za dva roky, anebo každý rok, pokud člověk patří do některé rizikové skupiny.

Kristýna Štěbetáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nepodceňovat prevenci a péči o oči je důležité v každém věku a nejedná se přitom o nic náročného a nedostupného a běžná návštěva očního lékaře může často předejít nemilým komplikacím.

Celou oční radioporadnu s optometristkou Kristýnou Štěbetákovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související