Novinky v léčbě šedého zákalu, kterým trpí až půl milionu Čechů. Rady oftalmologa Vladimíra Kordy

21. září 2023

Oční radioporadna. A soustředíme se na novinky v operacích šedého zákalu, který patří k nejrozšířenějším očním nemocem u nás. Trpí jím až půl milionů Čechů. A u pacientů starších 60 let ohrožuje dokonce každého druhého.

Primář oční kliniky Oftext MUDr. Vladimír Korda, Ph.D. hovoří v naší radioporadně na téma: šedý zákal.

Alzheimerova choroba se projevuje nejen v centrální části mozku, ale i ve zrakové dráze, včetně zrakového nervu. Potvrzují to studie.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., primář oční kliniky

Co je nejvýraznější novinkou v oftalmologii, tedy v očním lékařství?
Stále je nějaký vývoj. Ať už je to léčba degenerace sítnice, nové léky, které se budou používat v nadcházejícím období. Potom jsou to nové způsoby implantátů, jejich výroba a vlastnosti, právě při operacích šedého zákalu. Nebo při operaci, kdy někdo nechce nosit brýle a je starší 50 let.

Čtěte také

A jsou to i nové, pokročilé typy laserů rohovky, to znamená refrakční rohovková chirurgie, která je zaměřena na mladší skupinu pacientů. Lidé od 20 do 40 let, kteří mají nějaké dioptrické onemocnění.

Vývoj jde tedy rychle kupředu. Dnes je také Den Alzheimerovy choroby. Dočetla jsem se, že tito pacienti mají i zvýšené riziko očního onemocnění. Ale tam se snad nejedná o šedý, ale zelený zákal?
Jsou různé typy studií. Poslední dobou, díky kvalitním vyšetřením a přístrojům, včetně očního CT, se porovnávají výsledky podle toho, jestli onen pacient má onemocnění nervového typu, tedy Alzheimerovu chorobu, a zároveň ten přístroj měří počet nervových vláken ve zrakovém nervu.

Čtěte také

A zjišťuje se, že skutečně se tato choroba projevuje nejen v centrální části mozku, ale i v té zrakové dráze, včetně zrakového nervu. Už tam to lze zjistit, tedy pomocí přístrojů na očích.

Ne nadarmo se asi říká, že oči jsou branou do duše. Co vy tam všechno vidíte?
To jste mi položila velmi obsáhlou otázku. Včetně možných následných odpovědí. My vidíme na očním pozadí nejrůznější změny. Ať už je to počínající cukrovka, změny krevního tlaku nebo nějaké jiné onemocnění, například metabolické. Když někdo užívá léky s řadou vedlejších účinků, které působí na oko, také to poznáme.

Vladimír Korda a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou oční radioporadnu s MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D. si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.