Máte cylindry a osy? Oko není kulaté, nýbrž šišaté aneb Dobré rady oftalmologa Vladimíra Kordy

27. červenec 2023

Oftalmolog MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., primář očního centra OFTEX v Hradci Králové, je hostem naší radioporadny. Opět tady máme zajímavé téma a nabídneme nejrůznější možnosti řešení vašich očních problémů. Dnes se budeme věnovat dioptrickým vadám, hlavně s cylindrem.

Tak se rovnou zeptám, které jsou to ty vady s cylindrem? A co znamená vlastně ono označení cylindr?
Pojem cylindr znamená, že hlavně tvar oka, povrch oka, kterému říkáme rohovka, což je ona přední průhledná část nebo čočka v oku, není symetrická. Což znamená, je to není taková klasická výseč koule, ale v některém místě je ta čočka nebo rohovka více protlačena, zase obráceně o 90 stupňů v průměru někde více vyklenutá.

V dětství je potřeba vrozenou oční vadu, která se začíná projevovat ve druhém či třetím roku života, rozpoznat, změřit a začít ji řešit.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D., oftalmolog

Tedy je tam určitá asymetrie, čemuž také odborně říkáme astigmatismus. A právě pomocí různých typů skel, které se jmenují právě cylindry, se to zakřivení, neboli asymetrie oka, rovná. To znamená, že oko není pěkně kulaté, ale je takové, nehezky řečeno, šišaté.

Jak to ovlivňuje naše vidění?

Čtěte také

Pokud je to vada vrozená, jsou různé stupně onoho astigmatismu, podle počtu těch cylindrů. Vysoká vada se musí řešit hned v rámci nízkého věku dětství, už kolem druhého, spíše třetího roku. To se dá velmi dobře změřit na přístrojích, které nám ukáží právě hodnotu zakřivení rohovky.

Zásadní je ale nejen výše té vady, to znamená stupeň onoho cylindru, je zde ještě důležitá hodnota, a tou je jakási osa. Kde je oko více zakřivené, více protlačené, tak konkrétní úhel toho místa, který nám přístroj ukáže. Optometrista nebo optik, který připravuje a vyrábí brýle, musí přesně zanést onu osu tak, aby sklo, které má za úkol vyrovnat tu asymetrii, nerovnost na povrchu oka, popřípadě uvnitř oka, aby bylo dobře zacentrováno sklo těch konkrétních brýlí.

Vladimír Korda ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Pokud by se tato vada neřešila tak, jak bychom tedy viděli špatně? Co to všechno ovlivňuje? Vidíme tedy zkreslené obrazy?
Pokud je ten cylindr vyšší, v řádu od dva a více, tak je obraz nerovný, takový pokřivený. Někdy to dělá dojem, že se přímky buď vyklenují, jako u džbánu, nebo zase obráceně je tvar vpáčený, jako u přesýpacích hodin. Podle toho stupně, kterému odpovídá počet cylindrů.

Čtěte také

Kdyby se to u dítěte neřešilo, může se to časem zhoršovat?
Ono se to většinou pozná, přeci jen každý reaguje a dává najevo, že nevidí to, co vidí jeho okolí. V časném dětství je potřeba jakoukoliv oční vadu, která je vrozená a začíná se projevovat právě ve druhém či třetím roku života, rozpoznat, změřit a začít ji řešit. Buď pomocí brýlí, někdy se může používat i kontaktní čočka.

Ale zásadní je právě úhel osy a velikost cylindrů. Je to nutné proto, aby oko začalo správně pracovat, aby se začal používat správně zrak a mozek přijímal správné, reálné informace z oka. Aby nedocházelo k tzv. tupozrakosti, což je jedna z nedobrých vad. Pokud vada není rozpoznaná včas a není správně řešena lékařem nebo optometristou, tak může docházet k tupozrakosti.

Celou oční poradnu s oftalmologem MUDr. Vladimírem Kordou, Ph.D., primářem očního centra OFTEX v Hradci Králové, si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související