Zdravý rozum nevelel, aby se do oprav pouštěla. Díky ní slaví hájovna Lipovka 350 let

30. březen 2022 19:44, aktualizováno

Paní Jana Čiháková je velice aktivní i ve svém důchodu, to znamená v době, kdy její vrstevníci spíše odpočívají a užívají si zaslouženého volna. Paní Jana se však stále snaží vymýšlet nové věci pro lidi, kteří by se třeba mohli vydat k její hájovně Lipovka nebo Muzeu těžby borové smoly v Lomanech u Plas na severním Plzeňsku.

Hájovna Lipovka

„V této hájovně jsem vyrůstala od 14 dnů, narodila jsem se v Plzni. Žila jsem zde do 25 let, pak jsem odešla do pohraničí. Následně jsem se vrátila, abych hájovnu opravila a dala lidem každý rok něco zajímavého a nového, a to se mi zatím daří. Je to radost i velká starost,“ uvedla Jana Čiháková.

Hájovna Lipovka v letošním roce slaví 350 let od svého vzniku a je ve výborném stavu. „Tak trvalo to, dát ji do pořádku. Já jsem žádala Lesy, aby mi ji prodaly jako zříceninu bez oken, bez dveří, s propadlou střechou na třech místech. Zdravý rozum nevelel tomu, abych se do toho pouštěla. Čekala jsem na odchod do důchodu, až mi Lesy hájovnu prodají, což se stalo v roce 2003. Musela jsem dokupovat na pětkrát, abych koupila celý pozemek tak, jak dřív býval, kde jsme jako děti vyrůstaly a hrály si,“ sdělila majitelka hájovny.

Hájovna měla původně několik místností, černou kuchyň, předsíň, komoru a chlév. „Tady dřív bývala zeď, jelikož do chléva se vstupovalo zvenku. V komoře byla postavená pec, protože se tady pekl každých 14 dnů čerstvý kváskový chléb. Tyto místnosti začínám opravovat, je tady nová podlaha a vybílení,“ popsala paní Čiháková.

Dodnes se zdraví se svou babičkou zvěčněnou na plátně

V hájovně se nachází také několik obrazů, mezi nimi je i dílo Jany Čihákové: „Já jsem studovala výtvarnou výchovu, tudíž jsem měla povinnost nosit výkresy na zkoušky. A moje babička už byla slepá a sedávala tady pod kaštanem, tak jsem si říkala, že bych ji mohla namalovat. Mám ji tady dodnes na velikém plátně a zdravím se s ní,“ řekla pedagožka.

Tato oblast na severním Plzeňsku letos slaví vícero výročí, například 707 let od založení Dolní Bělé, 150 let od narození vynálezce a konstruktéra Ludvíka Očenáška, 350 let hájovny Lipovka, sídla spolku Přeskopec, a také 15 let od založení tohoto spolku. „Spolek vznikl proto, že jsem se rozhodla postavit Ludvíku Očenáškovi, který je úzce spjat s tímto krajem, naučnou stezku. Ta má 13 zastavení až do Dolní Bělé. Tato hájovna je tedy součástí naučné stezky. Říkala jsem si, že Očenáška nikdo nezná a že je potřeba ho nějak zviditelnit,“ podotkla Jana Čiháková.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio