Zdeněk Vostracký: Už dozněly emoce z dojmů vysvědčení – známky nejsou vše

2. červenec 2012

Vysvědčení jsou rozdána, školní rok skončil. Možná ještě v některých rodinách probírají výsledky ratolestí. Závěr školy komentuje vysokoškolský pedagog a emeritní rektor Západočeské univerzity v Plzni Zdeněk Vostracký.

Opět je konec školního roku. Opět byl provázen emocemi - radostí i zklamáním ze známek na vysvědčení. Zjitřené emoce však postupně slábnou. Neúspěch vyjádřený známkami na vysvědčení vyvolává silnější emoce, protože známky na vysvědčení často rozhodují o budoucnosti žáků. Vysvědčení však není nutné vnímat tragicky. V životě jsou někdy úspěšní a spokojenější paradoxně ti, kteří zažili neúspěch ve škole a překonali jej. Jsou pak více než bezproblémoví premianti připraveni na skutečný život s mnoha úskalími.


Známky na vysvědčení nelze brát absolutně jako komplexní hodnocení osobnosti žáka. Každý člověk, tedy i každý žák, má celé spektrum individuálních vloh, ale také limitů. Někdo má vlohy na matematiku a je vědecky založen, ale má nešikovné ruce - jiný nechápe složitější matematiku, ale je zručný - někdo má nadání na zpěv, jiný nemá hudební sluch atp. Některé specifické indispozice nelze překonat ani pílí žáka, ani tlakem učitelů, ani tresty rodičů. Také hodnocení známkami nemusí být objektivní. Například známka z matematiky bývá "nemilosrdně" spravedlivá a ze zpěvu nebo tělocviku je hodnocení "milosrdně" příznivější proto, aby se "nekazilo" vysvědčení.

Prázdná školní třída


Prázdniny jsou dobou klidu, v níž si můžeme také uvědomovat to, že pro společnost jsou důležitá všechna povolání a že známky na vysvědčení nejsou v životě vše. Vždyť v nemocnici je důležitý lékař i zdravotní sestra i uklízečka. Právě tak vědec potřebuje i spolupráci dělníka. Jestliže se žák snažil, je poctivý a slušný, pak by si všichni - žáci, rodiče i pedagogové - měli připomenout to, co řekl americký vědec Richard Feynman, laureát Nobelovy ceny, matce svého žáka: "Milá paní Crownová ignorujte snahu vašeho syna naučit se fyziku. Ta není v životě nejdůležitější. Nejdůležitější je láska."


A tak hurá na prázdniny!!!

Prázdniny
autor: Zdeněk Vostracký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.