Zdeněk Vostracký: EU - Referendum - Pilát Pontský – Plzeň

27. únor 2012

Měli by o připojení ČR k nové fiskální dohodě EU rozhodnout občané v referendu? O tom už komentátoři spekulují od druhé půli ledna. A povětšinou kritizují vládu. Jaký je názor Zdeňka Vostrackého se dozvíte v jeho dnešním příspěvku.

Měli by o připojení ČR k nové fiskální dohodě EU rozhodnout občané v referendu? O tom už komentátoři spekulují od druhé půli ledna. A povětšinou kritizují vládu. Jaký je názor Zdeňka Vostrackého se dozvíte v jeho dnešním příspěvku.

"Diplomacie je box v glazé rukavičkách, při němž místo gongu zní cinkání sklenic se sektem", řekl francouzský prezident Georges Pompidou. To platí také o bruselských jednáních o připojení jednotlivých zemí Evropské unie k rozpočtové unii eurozóny. Toto připojení znamená na jedné straně krok k větší "jistotě" evropského ochranářství, ale na druhé straně poněkud omezenou rozpočtovou svobodu. Naopak nepřipojení se k rozpočtové unii znamená větší rozpočtovou svobodu, ale nebezpečí větší míry izolace. Vláda nerozhodla v této záležitosti o tom, zda se připojíme nebo nepřipojíme a odhlasovala většinou hlasů, že ponechá rozhodnutí na všelidovém hlasování, na referendu.

Referendum (ilustrační obrázek)


Naskýtá se ale mnoho otázek: Jsou občané vůbec schopni tuto složitou záležitost posoudit politicky, hospodářsky, sociálně a navíc s ohledem na dopady v budoucnu? Když vidí, že i jednotliví politici, ekonomové a dokonce i členové vlády mají rozdílná stanoviska? A když neznají výsledky neveřejných diplomatických jednání? Jaká varianta je vhodnější při stabilizované ekonomice nebo při větší krizi? Jaký vliv na nás bude mít vývoj v Evropě, v USA, v Číně, v Indii, v Africe? Neovlivní volbu občana nečekaná mediálně silná událost, jako například bankrot v Řecku nebo bankovní krize, která se během několika dnů objevila v Islandu nebo velké technologické havárie například jaderných elektráren ve Fukušimě nebo
Černobylu?

Jak dopadne referendum není jasné. Jisté je však to, že jen prostřednictvím chytrých reprezentantů v politice, hospodářství, ve vědě i v kultuře si můžeme připravit dobrou budoucnost a to platí nezávisle na variantě - přistoupení nebo nepřistoupení k rozpočtové unii.


autor: Zdeněk Vostracký
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.