ZČU může začít s odebíráním titulů některým absolventům práv

21. leden 2010
Tento pořad

Západočeská univerzita může začít odebírat tituly některým absolventům právnické fakulty. Uvedla to včera ministryně školství Miroslava Kopicová. Vedení školy podle ní může odebrat tituly v případě, pokud dokáže, že byl porušen správní řád. Kopicová doufá, že škola začne s odebíráním titulů co nejdříve. Při univerzitní prověrce se zjistilo, že školou prošlo nestandardně 14 ze 63 absolventů doktorského studia. Pokračuje Monika Zettlová.

ZČU už má připraveny podklady pro odebrání titulu u šesti lidí. Podle rektora by je mohla univerzita obeslat už příští nebo přespříští týden. Hříšníky z plzeňských práv se bude také zabývat etická komise univerzity. Žádná jména ale rektor nepotvrdil.

Očekává se, že lidé, kterým budou tituly odejmuty, se obrátí na soud. V takovém případě a také pokud by si postižení podali žádost o takzvaný rozklad by oprávněnost odebrání titulů posuzovalo i ministerstvo školství.

Paragraf

Závěrečná zpráva Západočeské univerzity kromě nestandardního studia 14 absolventů doktorského studia také potvrdila, že někteří zájemci byli přijati mimo přijímací zkoušky, doktorandy zkoušeli lidé bez právnického vzdělání, zkušební týmy byly několikrát sestaveny účelově.

autor: čer
Spustit audio