Zchátralý hotel na Klínovci se možná dočká záchrany. Boží Dar ho chce pronajmout

25. únor 2020 15:35

Zastupitelstvo krušnohorského Božího Daru chce pronajmout zchátralý hotel na Klínovci soukromému zájemci. Ten by ho zároveň zrekonstruoval a následně provozoval.

O záměru pronajmout hotel rozhodli zastupitelé města na svém posledním zasedání. Zrekonstruovat hotel Klínovec se město Boží Dar jako vlastník snaží přes 20 let. Potřebné finanční prostředky se mu ale získat nepodařilo. „Nemáme prostředky, abychom provedli rekonstrukci, a protože se turistika na vrcholu a v okolí Klínovce rozjíždí, tak nechceme zůstat pozadu. Chceme dát ten hotel do kupy, aby měl zpět svou slávu,“ uvedl důvody rozhodnutí starosta Božího Daru Jan Horník. 

Areál chce Boží Dar pronajmout na 30 až 50 let vhodnému zájemci. Ten by měl při opravách respektovat památkovou ochranu objektu. Hotel by měl navíc i po rekonstrukci sloužit původnímu účelu. „Je tam samozřejmě představa, aby to sloužilo i nadále jako hotelový komplex. My bychom maximálně chtěli, aby se ten hotel mohl přistavět. Největší zádrhel tam podle mě může nastat s památkovou ochranou,“ řekl starosta Božího Daru Jan Horník.

Náklady na rekonstrukci hotelu jsou podle 10 let starého projektu vyčísleny na 250 milionů korun. Do špatného stavu hotel přivedly firmy, které ho koupily od státu v 90. letech. Nikdy však neinvestovaly do jeho oprav. Boží Dar vlastní bývalý hotel od roku 2003. Na opravu byl připravený. Že se částka vyšplhá takhle vysoko, nikdo nepředpokládal.

O přesných podmínkách pronájmu hotelu rozhodnou zastupitelé v závěru měsíce března.

autoři: Zdeněk Trnka , Andrea Strohmaierová , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio