Zbourat, nebo nezbourat? Kraslice budou rozhodovat o prázdných domech v centru města

V historickém centru Kraslic stojí tři prázdné domy s desítkami bytů. Vedení města se pro kdysi výstavní objekty snaží najít nové využití, zatím jim ale hrozí spíše demolice. Diskuse o budoucnosti domů byla proto součástí programu zatím posledního zasedání městských zastupitelů.

Objekty přiléhají k autobusovému nádraží a město je za výhodnou cenu koupilo před pěti roky. Ani po téměř pěti letech se ale zastupitelé města neshodli, jak s objekty naložit. Jestli je zrekonstruují na byty a nebytové prostory, nebo se rozhodnou pro demolici.

„Demolici považuji za velmi nešťastnou z toho architektonického hlediska, protože dojde k úplnému roztříštění veřejného prostoru, který samozřejmě v tuto chvíli není nikterak kvalitní. Rozhodně tomu nepomůžeme demolicemi,“ uvedl starosta Roman Kotilínek z Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Podle něj domy navíc leží v cenném historickém území a mají co nabídnout: „Myslím si, že to je prostor, který nabízí obrovské příležitosti. Pokud by skutečně došlo k využití, pozemek tohoto typu v samém srdci města skýtá spoustu možností, jak ho využít.“ Mezi návrhy na využití objektů patří jejich přestavba na byty a nebytové prostory. Ve zrekonstruovaných domech by také mohlo najít sídlo nové městské infocentrum.

Realizace prací bude záviset také na finančních prostředcích. „Studie, která leží na stole od roku 2018, říká, že všechny tři objekty by si vyžádaly náklady řádově 250 milionů korun,“ dodal Kotilínek. Město pořídilo domy za 4 miliony korun, stejnou částku už do nich investovalo, aby se stav objektů výrazně nezhoršil.

Na posledním zasedání proto vznikla neformální skupina představitelů města, která má posoudit pro a proti případných oprav nebo bouracích prací. Kdy padne konečné rozhodnutí je nejisté.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio