Zastupitelé Karlovarského kraje znovu nezvolili vedení kraje

19. listopad 2020 10:00

Zastupitelé Karlovarského kraje ani napodruhé dnes nezvolili nové vedení kraje. Už jednou přerušené ustavující zasedání zastupitelstva dnes znovu na týden přerušili. Koalice totiž stále není vyjednaná, spor je hlavně o pozice v radě.

Jednání mezi blokem 21 zastupitelů ze STAN, Pirátů, Volby pro kraj (VOK), Místních a SNK1 a koalicí ODS a KDU-ČSL jsou zatím nejblíže k většině v 45členném zastupitelstvu. Na programových prioritách se uskupení dohodla, hejtmana ale chce nominovat jak koalice ODS a KDU-ČSL, tak blok 21 zastupitelů.

„Běží diskuse nad skládáním většinové krajské vlády. Mezitím došlo k tomu, že jsme se s partery shodli na programových prioritách i na rámci koaliční smlouvy, ale dosud nedošlo k dohodě nad strukturou koaliční vlády. Z toho důvodu navrhuji opět přerušení,“ uvedl dnes na zastupitelstvu lídr kandidátky STAN Petr Kulhánek (KOA).

Dosavadní hejtman Petr Kubis (ANO) dnes řekl, že ANO, které vyhrálo volby, udělalo všechno pro vznik koalice na půdorysu krajské vlády posledních čtyř let, tedy ANO, ODS, Piráti, Místní a jeden zastupitel zvolený za SPD.

„Bohužel nedostali jsme se do fáze, kdy bychom ostatní partnery dostali ke stolu. My jsme chtěli situaci odblokovat, a proto jsme nabídli ODS pozici hejtmana. Měl to být i vzkaz, že nejde o funkci, ale že chceme pracovat. Ty čtyři nadcházející roky budou zásadní. Bohužel jsme v situaci, v jaké jsme. Neustále se snažíme vyzývat všechny z vás, pojďme si sednout ke stolu,“ řekl hejtman.

Na jednání dnes také vystoupila vedoucí finančního odboru Martina Jánská s tím, že se blíží poslední termíny, kdy bude nutné zveřejnit návrh rozpočtu, aby se stihl přijmout do konce roku. I proto už odbor připravil pro jistotu i rozpočtové provizorium.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio