Zasněžený zámek Kynžvart otevřel dveře romantikům i v zimě

Státní zámek Kynžvart letos nabízí od února novinku. Návštěvníkům otevřel mimořádně už v zimě. Přijít mohou vždy dva dny v týdnu, v úterý a ve čtvrtek.

Zájemci mají příležitost být u toho, když se zámek připravuje na hlavní sezónu. A udělat si výlet na vyhledávanou památku spojenou s kancléřem Metternichem v době, kdy je oázou klidu.

„Jednotlivé expozice se postupně upravují, a tak každou z návštěv čeká pohled na jinou část zámku, kde právě probíhají práce kurátorské, restaurátorské, či odborné činnosti při zpracování mobiliárních a knihovních fondů. Zámek je v tomto období vytápěn, parkoviště upravené, můžeme tedy návštěvníkům vyjít vstříc a provést je oběma hlavními okruhy,“ uvedl kastelán kynžvarstkého zámku Ondřej Cink.

„Při prohlídkách si lidé projdou oba návštěvnické okruhy, mohou se tedy nechat okouzlit nádhernými reprezentativními místnostmi i zajímavostmi v Kabinetu kuriozit. Maximální kapacita je 25 návštěvníků, provedeme ale i jednotlivce,“ slibuje vedoucí návštěvnického provozu Štefan Brštiak.

K zajímavostem zámku patří také tamní jídelna

V jídelně je instalován unikátní zrcadlový mosazný zlacený stolní servis, vyrobený koncem 18. století pařížskou firmou Thomire. Tento luxusní servis dostal kníže Richard Metternich. Součástí zmíněného Kabinetu kuriozit je několik desítek osobních předmětů známých historických osobností - cestovní hodinky krále Matyáše Korvína a jeho zlatý prsten se třemi  diamanty a čtyřmi rubíny, zlatý pečetní prsten polské královny Marie Sobieské, kord Ludvíka XIV. nebo turecký amulet lorda Byrona. „Je tady nashromážděno celkem přes dva tisíce předmětů,“ doplnil Štefan Brštiak.

Nově je zámek otevřen od 5. února, a to vždy v úterý a čtvrtek odpoledne. Začátky prohlídek jsou ve 13 a 15 hodin. Stejná otevírací doba platí i pro březen. Podrobnosti naleznete na webových stránkách

autoři: Josef Šorfa , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio