Zápisy do základních škol jsou za rohem. Zájem o poradny roste

30. březen 2022 08:55

Blíží se zápisy dětí do základních škol. Kromě Čechů je teď řeší taky rodiny z Ukrajiny, které sem utekly před válkou. Zájem o pedagogicko-psychologické poradny v posledních týdnech roste.

Dát dítě do školy, nebo využít rok odkladu? Otázka, kterou teď řeší nejen rodiče českých předškoláků, ale také uprchlíci z Ukrajiny. Několik dní před zápisy na základní školy jsou proto zaplněné pedagogicko-psychologické poradny.

„V tuto dobu každoročně bývá zájem veliký. Protočí se u nás kolem 300 až 400 dětí, které žádají o vyšetření,“ potvrdila Jolana Mižikarová, ředitelka Pedagogicko-psychologické poradny v Karlových Varech.

Rodiče předškolních dětí teď nejčastěji požadují hlavně odklad školní docházky a nástup do přípravných tříd. „Chodí především čeští klienti, pravda je, že začínají chodit i ukrajinští rodiče, a to v případě, že žádají o zařazení dětí do tříd nebo škol podle paragrafu 16, to znamená děti s hendikepem, nebo přicházejí rodiče, kteří by chtěli zařazení do přípravné třídy,“ řekla Mižikarová.

Zatímco na vyšetření českých dětí jsou tu zvyklí, Ukrajincům se museli narychlo přizpůsobit. „Komunikace je složitější. V tuto chvíli děti vůbec češtině nerozumí a i v té ukrajinštině jsou ještě hodně vystrašené, takže se úplně o klasickém vyšetření mluvit nedá, je to spíše hodně orientační,“ dodala ředitelka.

autoři: Dominik Hron , nkr
Spustit audio