Západočeské divadlo zahájilo letošní sezonu premiérou Ibsenovy hry

9. říjen 2012

Málo hranou hrou Henrika Ibsena „Paní z moře", vykročilo do své 52. sezóny Západočeské divadlo v Chebu.

Je to sezóna, kterou umělecký šéf Zdeněk Bartoš a dramaturg Šimon Dominik pojmenovali jako „Sezónu rozbouřených vod". Podle nich do konceptu skvěle zapadá. Jedna z vrcholných her klasika světového dramatu se objevuje na českém jevišti po 17 letech.

Režisérka inscenace Jaroslava Šiktancová, která se do Chebu jako host vrací po čtyřech letech, text v překladu Františka Fröhlicha razantně upravila, především zkrátila a na několika místech prolnula původně samostatné dialogy.

Hlavní roli Elidy Wangelové ztvárnila herečka Diana Toniková. jejího muže Tomáš Kolomazník, nevlastní dcery Pavla Janiššová a Klára Štěpánková a cizince Jindřich Kotula. V dalších rolích se představí Petr Batěk, David Beneš nebo Petr Vydarený, od září nový člen souboru. Autorem výpravy a kostýmů Pavel Kodeda.


Západočeské divadlo v Chebu chystá v listopadu pohádku Jana Wericha Fimfárum - Lakomá Barka a v prosinci komedii Jak utopit doktora Mráčka. Příští rok bude patřit nejprve českým premiérám - Létu na kole mladé Angličanky Penelope Skinnerové a Prolomit ledy francouzského autora Joëla Pomerata . Sezonu uzavře Shakespearův Sen noci svatojánské a groteska René Levínského Přehrada.

autor: Petra Kosová
Spustit audio