Zaniklá obec Königsmühle v Krušných horách se dočká rozsáhlejších úprav

15. květen 2023 10:55

Spolek DoKrajin se chystá na rozsáhlejší úpravy zaniklé obce Königsmühle v Krušných horách. Umožní to nová dohoda s Lesy České republiky, kterým pozemek patří.

O zaniklou obec Königsmühle v Krušných horách se přes 10 let stará skupina dobrovolníků. Vlastními silami opravují ruiny domů, pořádají tam výstavy a festivaly. Nedávno se dohodli s lesy České republiky, kterým lokalita patří, na podpisu smlouvy o spolupráci. Ta jim poskytne lepší podmínky pro rozsáhlejší úpravy lokality.

Smlouva umožní například žádat o dotace a realizovat tak finančně náročnější projekty. „Ve chvíli, kdy ta smlouva bude podepsána, můžeme začít reálně přemýšlet. Máme plán nechat to jako ruiny, které vypovídají o životě těch lidí. Chceme ale, aby ruiny byly zabezpečené, a aby se udělala nějaká venkovní instalace o životě v těchto lokalitách, aby tady byla třeba mapa zaniklých obcí,“ uvedl za skupinu DoKrajin Petr Mikšíček.

Právě s těmito úpravami Lesy ČR souhlasí. „V té oblasti jsou v současné době jen základy nebo základové zdi a části obvodových zdí původních objektů. Nemělo by se v žádném případě jednat o rekonstrukci nebo dostavbu, ale pouze konzervování současného stavu,“ potvrdil ředitel oblastního ředitelství Lesů České republiky Václav Bašta.

Smlouva o spolupráci se v současné době připravuje, hotová by měla být do konce letošního roku. 

Königsmühle, česky Králův mlýn, je jedinečně zachovalá zanikající osada. Na místě nedaleko Klínovce stálo na konci druhé světové války šest domů. Dodnes se tam nachází ruiny těchto staveb.

autoři: Michal Švarc , nkr
Spustit audio