Zaměstnanci pekárny v centru Sokolova na nedávné Vánoce nevzpomínají rádi

13. leden 2017

Na přelomu roku skončila v Chodově na Sokolovsku tradiční regionální pekárna. Těsně před vánočními svátky ztratilo práci více než 300 lidí.

Jednu z podnikových prodejen uzavřela soukromá pekárna i v obchodním domě v centru Sokolova. Také její zaměstnance čekala návštěva úřadu práce. V jeho registru ale byli pouze dva týdny.

Malá prodejna pečiva v centru města je plná zákazníků. Na první pohled idylický obrázek byl ale ještě na přelomu roku utopií. Firma, pod kterou krámek patřil, zkrachovala.

Vedoucí prodejny Jana Oktábcová na závěr loňského roku nevzpomíná ráda. „Bylo to velice nepříjemné, protože jsme neměli výplatu za říjen i listopad. Neměli jsme ani zboží do prodejny a zákazníci byli dost nespokojení. Posledních 14 dní pro nás bylo velice stresujících,“ říká Jana Oktábcová.

V regionu se sedmiprocentní nezaměstnaností znamenalo uzavření pekárny a desítky jejích poboček pohromu. Hlavní sídlo firmy bylo v Chodově. „Odrazilo se to i na ceně pečiva v regionu. Jednak z pohledu zaměstnanosti, ale také z pohledu zásobování pečivem,“ tvrdí starosta Patrik Pizinger.

Prodavačky z bývalé pekárny a prodejny se nevzdaly bez boje

Dnes jsou vděčné lidem z úřadu práce i majiteli obchodního domu Romanu Baťkovi. Ten jim uvolněné prostory nabídl a šikovné pracovnice zaměstnal. Rychlý návrat zákazníků ho vůbec nepřekvapil.

I díky této důvěře teď může v malé prodejně opět šéfovat paní Jana, „Nesmíte být líný a musíte se snažit, abyste si sehnal rychle práci a bojoval. Neseděli jsme doma a snažili jsme se. Proto tu práci máme,“ dodává Oktábcová.

O dalším hromadném propouštění v regionu úřad práce zatím neinformoval. Z jeho údajů ale vyplývá, že v lednu částečně sníží počty zaměstnanců některé hotely a lázeňské domy.

autor: zdt
Spustit audio