Zámek Valeč na Karlovarsku začal s kompletní rekonstrukcí barokního teatronu

V zámeckém parku ve Valči na Karlovarsku můžou návštěvníci obdivovat nejen kopie Braunových soch, ale například i takzvaný teatron. Právě tuto barokní památku teď začal zámek opravovat.

Pokácené stromy, dřevěné podpěry a stavební dělníci. Tak to teď vypadá v zámeckém parku ve Valči na Karlovarsku. Ten začal s obnovou takzvaného teatronu, který leží v západní části rozlehlého areálu. Na obnovu kulturní památky pravděpodobně z období baroka dohlíží odborníci z národního památkového ústavu.

Památka leží v západní části zámeckého parku a zatím není ani jisté, jestli sloužila pouze jako divadlo. „Teprve teď se nám začíná odhalovat. Snažíme se zjistit, jak to bylo postavené, k čemu to bylo postavené. Jsou to věci neznámé, které se snažíme zjistit. Z charakteru stavby lze usuzovat, že teatron sloužil jako divadlo, ale žádné písemné doklady k tomu nemáme,“ uvedl Jakub Chaloupka z loketské pobočky Národního památkového ústavu.

Rekonstrukce barokního teatronu vyjde zhruba na 12 milionů 300 tisíc korun. Po dokončení obnovy, která potrvá zhruba dva roky, ho chce správa zámku využívat i pro kulturní akce. „Tady už dříve byly velké slavnosti. Z havarijních důvodů se tu dlouhá léta nic nedělo, ale počítáme s tím, že bychom sem vrátili kulturu a rádi bychom tu udělali například nějaký barokní festival,“ potvrdil kastelán Tomáš Petr.

Více v reportáži:

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio