Zámek Kynžvart na Chebsku připravil na silvestrovský večer speciální prohlídky

31. prosinec 2018 09:30

Jak vypadala slavnostní tabule na diplomatických jednáních v předminulém století? K vidění bude pro návštěvníky speciálních silvestrovských prohlídek na zámku Kynžvart. 

V jedinečné atmosféře svitu svíček představí návštěvníkům největší exponát letošní sezony. Je jím slavnostní tabule na devět metrů dlouhém stole.

Návštěvníkům přiblíží diplomatický banket, který se tam uskutečnil v roce 1835 při příležitosti návštěvy císaře Ferdinanda V. Dobrotivého.

Co všechno je součástí této slavností tabule?

Na slavnostně ozdobeném stole budou k vidění pozlacené mísy, tácy nebo svícny, které společně tvoří takzvaný nástolník. Teprve na něj se pak pokládá porcelánové nádobí, příbory nebo skleničky.

Nástolník používali šlechtické rody a diplomaté zhruba v 18. a 19. století. Na zámku Kynžvart mají k dispozici hned tři. Ten největší dostal kancléř Metternich darem od města Brusel. Další dva budou vystavené v jídelním sále a ve schodišťové hale.

Na co dalšího se můžou návštěvníci těšit?

Kromě jedinečných nástolníků se od průvodce dozví i o některých vánočních zvycích přímo ze zámku. Například i to, že místní šlechta dodržovala známé tradice jako je rozkrojení jablíčka nebo lití olova.

Celá trasa prohlídky bude navíc osvětlená svíčkami, takže zámecké interiéry budou mít tu pravou slavnostní atmosféru. Vedení zámku připravilo i jednu mimořádnou prohlídku v německém jazyce pro zahraniční návštěvníky.

Poslední prohlídka začíná dnes 31. prosince ve 20 hodin.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio