Zámecký park ve Valči na Karlovarsku má obnovený histrorický theatron

19. květen 2023 10:55

V zámeckém parku ve Valči na Karlovarsku dokončili obnovu historického theatronu. Tříletá obnova architektonické krajinářské stavby odhalila během prací vzácné kamenné sochy, terakotové prvky nebo drahé kameny.

Náklady byly 12,4 milionu korun a byly hrazeny z ministerstva kultury. Theatron chce nyní správa památky zapojit do kulturních i hudebních akcí, řekl dnes novinářům kastelán zámku Tomáš Petr. Výzkumné a stavební práce na obnově theatronu začaly v roce 2021.

Theatron ve Valči

Památka stojící na svahu v centru zámeckého parku původně ani nebyla vidět, byla desítky let zarostlá náletovými dřevinami. Samotnou rekonstrukci provázel archeologický výzkum a restaurátorské práce zaměřené na sochařskou výzdobu.

O stavební část se postarala stavební huť Bedřicha Loose, která se primárně v kraji zabývá obnovou zříceného hradu Hartenberg. Obnova kamenné památky o třech terasách byla podle stavbařů náročná. „Stavba není kompaktní, byly tam použity různé druhy kamene, střepů i terakoty. Takže jsme si museli vše roztřídit, hledat správný kámen a uložit ho na své místo. Potřebné kameny jsme hledali v sutinách, v okolí a něco jsme si i dováželi,“ řekl Loos.

Theatron je romantickou stavbou z doby baroka

Vznikl pravděpodobně v letech 1675 až 1726 v době působení italských architektů. Pravděpodobně jde o inspiraci některou z italských zahrad. O původním využití toho správa památky příliš neví. Kamenná stavba mohla v minulosti sloužit i jako jeviště, ale nedochovaly se o tom žádné záznamy. Lidé do něj kdysi zazdívaly různé architektonické prvky, jako jsou kamenné sochy či terakotové prvky.

Vystavené jsou v něm dnes jejich repliky. Nově bude součástí návštěvnického okruhu areálu. S prvním využitím se počítá na Slavnosti květů, které se budou konat tento víkend. Mohl by být dějištěm i dalších tradičních i nových kulturních a hudebních akcí, jako je například festival Povaleč. V plánu je ještě instalace scénického osvětlení, pódia a bezpečnostních zábran.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio