Základní školy v Karlovarském kraji zvou žáky devátých ročníků na antigenní samotesty

30. duben 2021 15:35

Příští týden začínají přijímací zkoušky pro žáky devátých ročníků. Skládat je můžou jen ti, kteří budou mít u sebe potvrzení o negativním testu na koronavirus, případně budou očkovaní nebo po prodělané nemoci. Právě testování žákům nabízí i základní školy. 

Přijímací zkoušky na střední školy jsou téměř za rohem. Uchazeči o studium budou muset kromě jiného být před přijímací zkouškou otestováni a prokázat se u přijímací zkoušky dokladem o negativním testu na covid-19, který nesmí být starší než 7 dní.

Základní školy jsou povinny v tomto ohledu umožnit všem žákům před přijímací zkouškou na střední školy provedení testů a o jeho výsledku vydat žákovi doklad. Stejná povinnost se vztahuje i ke středním školám, jejichž žáci se hlásí na jinou střední školu nebo jiný obor vzdělání.

Doklad vydaný školou, která provedla preventivní test, může žák nahradit dokladem vydaným například praktickým lékařem pro děti a dorost, potvrzením o prodělání onemocnění, certifikátem o ukončeném očkování. V případě, že by se s uchazečem o studium účastnil na místě přijímací zkoušky doprovod, musí mít doklad o negativním výsledku testu i tato osoba.

Jak testování probíhá, uslyšíte v reportáži:

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , Krajský úřad Karlovarského kraje
Spustit audio