Zájemci na chebském úřadu práce se mohli ucházet o místa v Německu

10. červenec 2013

Sehnat zaměstnání v Německu? Žádný problém, stačilo jen dnes přijít do Kulturního centra Svoboda v Chebu. Konala se tady další přeshraniční burza práce. V rámci spolupráce s německým úřadem v Hofu byla zájemcům nabízena volná pracovní místa a také rada, jak postupovat při vyplňování formulářů a získávání dalších kontaktů.

„Jsem vyučený malíř. Co bude, to vezmeme,“ říká Vladislav z Aše, který je rok bez práce. „Je to neštěstí,“ doplňuje s tím, že v Karlovarském kraji není možné sehnat pořádné zaměstnání.

„Je to hrozné, nikomu bych to nepřál. Když musíte platit, máte složenky a závazky a nemáte na to. Teď vám volají. Je to hrozné,“ svěřuje se. Podle reakce personální agentury bude mít zřejmě Vladislav štěstí a práci v Německu si najde.

Slečna Klára z Františkových Lázní je zaměstnaná jako fyzioterapeutka. Přesto se na burzu přišla podívat. A důvod? Málo peněz za tak náročnou práci. V Německu to podle ní třeba bude lepší. „Chtěla bych, aby byla lépe finančně ohodnocena. Potřebuji splácet půjčku. Zůstávají mi tak dva tři tisíce,“ přiznává Klára.

Nechybí zde ani zaměstnanci pracovního úřadu v Selbu. Zastupuje ho například Guntr Oertel a jak říká, poptávka po zaměstnancích z Čech je na německé straně velká. „V Německu je dost volných pracovních míst, i pro Čechy. Němečtí zaměstnavatelé mají obrovský zájem o české uchazeče. Musí trošku umět německy, mít praxi a být flexibilní,“ potvrzuje.

Důležitá je základní znalost němčiny

Výhodou práce v Německu je v pohraničí dostupnost. Češi by do práce daleko nejezdili. „Výhoda je, že jsme tady u hranice a Aš je jenom deset kilometrů nebo Cheb jenom třicet kilometrů. Češi tak můžou jezdit každý den domů,“ doplňuje Oertel.

Během prvních dvou hodin navštívilo burzu práce v Chebu přes 200 lidí. Zájem je tedy opravdu velký, říká za krajskou pobočku úřadu práce Jana Belblová. Němečtí zaměstnavatelé mají podle ní zájem skutečně o kvalifikované pracovní síly.

„Nikoli o lidi se základním vzděláním pro běžné pracovní pozice. Co se týká technických oborů, určitě to jsou elektrikáři, nástrojáři, zámečníci,“ upřesňuje Belblová. Uplatnit se ale mohou i lidé ve stavebnictví, jako zedníci, truhláři, tesaři, a rovněž ve zdravotnictví.

Důležitý je minimálně výuční list a hlavně umět alespoň částečně německy. Právě kvůli jazykové bariéře odcházeli někteří uchazeči o práci s prázdnou. „Nenašla jsem si nic, protože neumím ani slovo německy, takže se s nimi ani nedomluvím,“ přiznává jedna z uchazeček.

Další přeshraniční burza práce se bude konat v září a v Karlových Varech na pobočce úřadu práce.

Spustit audio