Zájem o krajská stipendia pro vysokoškoláky předčil veškerá očekávání

17. říjen 2014

Nový stipendijní program Karlovarského kraje pro studenty vysokých škol se setkal s velkým ohlasem. O udělení stipendií požádalo ve stanoveném termínu celkem 62 studentů.

Kraj chtěl v prvním roce realizace programu podpořit 25 studentů. O stipendia požádalo 27 studentů bakalářského studia, 10 žadatelů magisterského programu a 25 žadatelů magisterského navazujícího studia. Z toho je celkem 21 studentů prvního ročníku. Většinou se jedná o studenty oborů ekonomie a práva.

„Vzhledem ke skutečnosti, že se do programu přihlásil daleko vyšší počet uchazečů, než počítají pravidla čerpání stipendií, rozhodne Rada kraje o jejich zapojení do programu do konce listopadu,“ uvedl náměstek hejtmana Václav Sloup.

Zaplatí, jen když po studiu zůstanou v regionu

Výplata stipendia je spojena se závazkem studenta, že bude po úspěšném dokončení svého studia pracovat nebo podnikat v Karlovarském kraji právě tolik let, kolik let bude pobírat stipendium. Jestliže studenti nesplní některou z podmínek smlouvy, mají 10 let na to, aby dostáli svým závazkům.

Podle hejtmana Josefa Novotného by kraj přivítal, kdyby se do programu zapojili i zaměstnavatelé a Krajská hospodářská komora. V budoucnu by pak mohl vzniknout fond, do kterého by zaměstnavatelé přispívali a ze kterého by byla stipendia vyplácena.

Spustit audio