Zájem o bydlení v Ostrově roste, bytů je ale nedostatek

14. srpen 2019 11:00

V Ostrově na Karlovarsku roste v posledních letech zájem o bydlení. Žadatelé už v první polovině roku vyčerpali 2,4 milionu korun, které město pro letošek vyhradilo pro dotace na individuální výstavbu. Zastupitelstvo bude v září proto jednat o možném zvýšení rozpočtu na dotace.

Zájem je v Ostrově i o byty ke koupi, kterých je ale ve městě nedostatek. Radnice tak zvažuje i možnosti bytové výstavby. Podpora výstavby pro města ze strany státu ale v současné době chybí, řekl starosta Ostrova Jan Bureš: „My jsme si nechali posoudit, jaké jsou možnosti státních dotací nebo státem garantovaného úvěru. Z toho nám vzešlo, že dotace, které stát poskytuje, jsou převážně určeny na sociální bydlení. To není oblast, do které bychom se jako Ostrov chtěli pouštět. Spíše jsme se zabývali otázkou úvěru. A nakonec jsme zjistili, že banky jsou schopné nám nabídnout lepší úvěr než Státní fond rozvoje bydlení.“

Aktuálně město jedná o možné koupi budovy v centru od soukromé firmy. Náklady na rekonstrukci objektu ale podle předběžných odhadů vycházejí asi na 2,6 milionu na jeden byt. V této cenové relaci se dnes pohybují spíše byty v novostavbách. Radnice si nechá zatím zpracovat znalecký posudek, podle kterého se rozhodne, zda budovu koupit. Stavět bytový dům chce v Ostrově momentálně například také soukromá firma Liapor.

Podpora bydlení v Ostrově funguje od 90. let

Na výstavbu rodinných domů přispívá obyvatelům Ostrov už od 90. let minulého století. Žadatel může od města dostat až 300 tisíc korun, z toho 150 tisíc koruna na nákup pozemku a 150 tisíc korun po kolaudaci domku. Původně alokovaná částka 2,4 milionu korun už je letos vyčerpaná, rada navrhla zastupitelstvu částku ještě o 1,2 milionu navýšit.

Zájem o bydlení v Ostrově vzrostl v poslední době mimo jiné v souvislosti s rozvojem průmyslových zón. Zatímco v areálu bývalé Škody zóna teprve vzniká, v zóně na příjezdu z Karlových Varů je už zaměstnáno několik stovek lidí.

autor: nkr | zdroj: ČTK
Spustit audio