Zájem lidí platit parkovné a jízdné pomocí SMS v Karlových Varech roste

2. září 2013

Služba umožňující platit parkovné a jízdné pomocí SMS se v Karlových Varech zřejmě ujala, podle magistrátu ji využívá čím dál víc lidí. SMS jízdné pro cestující MHD a SMS parkování pro motoristy zavedly Karlovy Vary před několika měsíci. Lidé zasláním zprávy ušetří čas a hledání drobných mincí.

Jako první spustil Dopravní podnik Karlovy Vary SMS parkování. Už teď ho využívají tisícovky motoristů. A zájem nadále roste.

Podle náměstka primátora Jaroslava Růžičky umožňuje platba pomocí mobilního telefonu například jednodušší prodloužení parkování.

„Ta praxe byla taková, že když jsem se déle zdržel na úřadě, tak jsem neměl moc šancí, kdežto teď tu šanci mám. Ale je nutno upozornit, že to prodloužení musí být ještě před skončením platnosti té původní, takže právě tohle je přesně ta výhoda toho SMS parkovného, že nevím-li, jak dlouho budu, tak si klidně dám tu nejnižší sazbu, která je, a pak si ji těsně před uplynutím té lhůty prodloužím,“ popisuje Růžička.

Protože město navštěvuje i řada cizinců, rozhodl dopravní podnik, že informace o parkování budou v několika jazykových mutacích – kromě češtiny i v němčině, angličtině a ruštině.

Kontrola, jestli má řidič zaplacené parkování, nebo nemá, není pro policisty složitá. Podle Růžičky probíhá on-line.

„To znamená, zaměstnanci městské policie budou procházet a budou mít možnost si okamžitě prověřit, zdali má registrační značka toho vozidla v tu dobu zaplaceno,“ vysvětluje Růžička.

V případě, že policisté zjistí, že řidič zaplaceno nemá, budou postupovat stejně jako u aut, která nemají parkovací lístek.

Druhou službou Dopravního podniku je SMS jízdné. Funguje stejně jako parkování. Na daná telefonní čísla, která jsou vystavena i s návodem u každé autobusové zastávky, cestující buď pošle zprávu nebo je prozvoní.

Během krátké chvíle mu zpět na telefon přijde potvrzující SMS i s kódem. Tuto zprávu pak ukáže v autobuse při kontrole – když se nastupuje všemi dveřmi, tak revizorovi, když se nastupuje pouze předními dveřmi, tak řidiči.

I v případě SMS jízdného roste počet lidí, kteří ho využívají. Za první dva měsíce, co služba funguje, zaplatilo tímto způsobem asi 2500 cestujících.

Spustit audio