Zahájení rekonstrukce mostu v Šemnici se stále nedaří

12. červen 2023 08:55

Montovaný ocelový most v Šemnici u Karlových Varů je kvůli špatnému technickému stavu uzavřený od podzimu roku 2021. Zahájení rekonstrukce se zatím stále nedaří.

Poškozená mostovka, zkorodované zábradlí, zátarasy zabraňující vjezd osobním a nákladním automobilům. Tak vypadá v současné době ocelový most v Šemnici u Karlových Varů. Jeho rekonstrukce zatím stále nezačala, přestože uzavřená dopravní cesta komplikuje každodenní život místním lidem i turistům.

„Pro občany je objížďka dlouhá. Další velká komplikace je i pro místní statek, který má techniku a nemůže tento most využívat,“ uvedl nezávislý starosta Šemnice Josef Fiala. Vlastníkem uzavřeného mostu je Krajská Správa a údržba silnic. Rekonstrukci mostu komplikují zejména diskuse s vlastníky pozemků v předmostí.

„S tím jedním se nám komunikace opravdu nedaří. Bavíme se o geometrických plánech. Byly tam nějaké nabídky ze strany obce, Krajské správy a údržby silnic a nemáme pořád vyřešeny požadavky, které by si přál,“ řekl ředitel Krajské správy a údržby silnic Jiří Šlachta.

Vlastník přilehlých pozemků se k tomu na mikrofon Českého rozhlasu vyjadřovat nechtěl. Se způsobem přípravy rekonstrukce mostu ale nesouhlasí. Dopravní řešení mostu podle něho není optimální. Dalšímu jednání o podmínkách rekonstrukce stavby v blízkosti jeho pozemků se ale nebrání. Krajská správa a údržba silnic zatím pokračuje ve snaze získat stavební povolení

Přípravy rekonstrukce tedy pokračují. Zatím ale bez termínu zahájení stavebních prací. „V nejbližších dnech očekáváme závazné stanovisko ke kácení. Očekávám, že ve velmi krátké době doplníme veškeré údaje pro stavební úřad a budeme očekávat stavební povolení. Nejsem schopen říct, kdy nabyde účinnosti,“ doplnil Šlachta.

Rekonstrukce mostu má znamenat zpevnění pilířů v korytě řeky a výměnu stávající mostovky za širší a modernější montovanou konstrukci.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio