Začíná očkování třetí dávkou proti koronaviru

20. září 2021 08:45

V Česku se otevírá registrace k očkování třetí dávkou vakcíny proti onemocnění covid-19. K přeočkování se můžou hlásit zájemci, kteří mají 8 měsíců po ukončené vakcinaci.

Věk, zaměstnání či zdravotní stav u přeočkování nehrají roli. Ministerstvo zdravotnictví ale doporučuje přeočkování hlavně lidem nad 60 let a pacientům s chronickými potížemi. Všichni, kterých se to týká, dostanou SMS zprávu. 

Pro třetí dávku si lidé mohou přijít do nemocnic, většina upřednostňuje, když se lidé předem zaregistrují přes internet. Očkovat budou také praktičtí lékaři, i tam se ale lidé mají dopředu ohlásit, aby měl lékař vakcínu připravenou. Aplikovat se budou vakcíny Pfizer nebo Moderna.

Na vakcinaci se připravují i v zařízeních sociálních služeb. Třeba v Domově pro seniory Skalka v Chebu dostanou zájemci vakcínu v listopadu, kdy jim uplyne 8 měsíců od ukončeného očkování. „Naši klienti budou spadat do rizikové skupiny. Předpokládám, že kraj bude opět organizovat týmy, které budou jezdit za klienty a budou je hromadně očkovat,“ uvedla ředitelka Alena Samuelová.

autoři: Andrea Strohmaierová , nkr | zdroje: Český rozhlas Karlovy Vary , ČTK
Spustit audio