Žáci z Plzně, Klatov, Rokycan, Plané a Plas natočili poutavé příběhy ve spolupráci s Pamětí národa. Poslechněte si celý seriál

22. květen 2023 15:34, aktualizováno

Náš příběh přinášejí žáci základních škol z Plzně, Klatov, Rokycan, Plané a Plas. Zapojili se do projektu Příběhy našich sousedů, realizovaného v rámci organizace Paměť národa, Post Bellum.

Žákovský dokumentaristický projekt Příběhy našich sousedů si klade za cíl probudit v nejmladší generaci zájem o moderní historii a dokumentaristickou práci. Reportážní tým vyráží za pamětníky, natáčí jejich vzpomínky, dohledává si informace, navštěvuje archivy a muzea, mluví s odborníky.

Osobní kontakt s pamětníkem je cenný nejen pro žáky, ale i pro pamětníky, kteří se takto setkávají s nejmladší generací v jiném kontextu, než jsou zvyklí. Výsledné zpracování rozhlasové reportáže probíhá přímo ve studiích Českého rozhlasu Plzeň pod dohledem profesionálních redaktorů a zvukařů.
________________________________________________________________

Pamětnice Libuše Votrubcová
Autorský tým: Tereza Jánská, Veronika Uhlíková a Sabina Poláková
Pedagogické vedení: Mgr. Hana Kohoutová
Škola: ZŠ Klatovy, Čapkova ul.

Libuše Votrubcová je dcerou statkářů, kterým bylo v 50. letech všechno zabaveno. To, že rodiče hospodařili, ji provázelo i v dalším životě a přinášelo jí to mnohé nepříjemnosti.

Pamětnice Hana Moravcová
Autorský tým: Tereza Vajrová, Kateřina Luláková a Tereza Švejdová
Pedagogické vedení: Martina Hetešová
Škola: ZŠ Planá

Hana Moravcová je významnou reprezentantkou ve volejbale, trenérkou a spisovatelkou. Žena, jejíž rodina byla perzekuována komunistickým režimem. Po revoluci byla jedním z hlavních aktérů, kteří otevírali státní hranice mezi Broumovem a Mähringem.

Pamětník Josef Bárta
Autorský tým: Lukáš Starý, Petr Kuneš, Jakub Kuneš, Radim Hadač, Jan Hrabal, Filip Suchý a Radim Šulc
Pedagogické vedení: Mgr. Veronika Majerčíková
Škola: ZŠ Planá

Josef Bárta: „Já jsem říkal, je to pravda, osvobodili nás Američané! Já jsem je viděl v Horažďovicích, všude byli Američané. Za to jsme byli perzekuováni.“

Pamětnice Jitka Hanzlíková
Vysíláme 24. dubna ve 14:35 a 27. dubna v 11:10
Autorský tým: Adriana Loukotová, Josef Hanton a Hana Mazancová
Pedagogické vedení: Mgr. Monika Drechslerová
Škola: Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Cestování bylo jejím snem, ten jí ale režim překazil.

Pamětník Zdeněk Bláha
Autorský tým: František Moc, Anna Kepková, Andrea Michalčíková, Vojta Povišer, Tereza Lomická a Václav Bartůšek
Pedagogické vedení: Mgr. Lucie Bartůšková
Škola: Gymnázium Plasy

Zdeněk Bláha je hudebním skladatelem, bývalým redaktorem Českého rozhlasu Plzeň, dudákem, zakladatelem Folklorního souboru Úsměv, autorem knihy Bejvávalo v Horní Bříze.

Pamětnice Hana Volejníková
Autorský tým: Tereza Štichová, Veronika Bastlová, Adéla Blahovcová, Viktorie Volejníková, Anamarie Pletea, Alena Písaříková a Josef Bastl
Pedagogické vedení: Mgr. Lukáš Kopecký
Škola: Masarykova základní škola Klatovy

Hana Volejníková z Lub u Klatov vypráví příběh svého tatínka Václava Hracha, který ani přes životní hendikep nic nevzdal a věnoval energii práci v zemědělství a své vlastní rodině. Zmiňuje i osud svého dědečka, který prošel jako odbojář Terezínem.

Pamětník Vlastimil Zwiefelhofer
Autorský tým: Jan Votava, Václav Kozák a Michal Doležal
Pedagogické vedení: Mgr. Hana Kohoutová
Škola: ZŠ Klatovy, Čapkova ul.

Vlastimil Zwiefelhofer byl vysokoškolským asistentem, který musel z náboženských důvodů opustit univerzitu. Po odchodu z vysoké školy se živil jako dělník.

Pamětnice Jana Lexová

Autorský tým: Jakub Novák, Lenka Siková, Eliška Pešelová, Kristýna Vlčková, Zdeněk Tůma a Christie Baudry
Pedagogické vedení: Mgr. Jana Závorková
Škola: Gymnázium Luďka Pika, Plzeň

Jana Lexová - žena, které komunistický režim nedovolil splnit si své sny. Právnička, členka Červeného kříže, která stále pomáhá lidem a organizuje dobročinné aktivity.

autor: Petr Handl | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.