Záchranná stanice živočichů v Bublavě dostala od obce výpověď z nájmu pozemků

1. duben 2014

Záchranná stanice handicapovaných živočichů v Bublavě na Sokolovsku se zřejmě z obce přestěhuje. Místní zastupitelstvo jí dalo výpověď z nájemní smlouvy. Prý porušuje dohodnuté podmínky.

Drosera, jak se záchranná stanice živočichů v Bublavě nazývá, vznikla před sedmi lety. Za tu dobu pomohla několika stovkám živočichů, především různým dravcům.

Většinu z nich pustili ochránci zpět do přírody, některé si museli ponechat. Jsou totiž natolik zranění, že by nepřežili, například luňák červený.

„Našli ho lidé na poli, tak ho sem přivezli. Ležel celý měsíc, první potravu přijal až po týdnu, jen pil, veterinář zjistil, že šlo o otravu,“ ukazuje zakladatel stanice Vladimír Tomáš Smolík a pokračuje:

„Toto káně nemá křídlo a nohu. Bylo popálené elektrickým proudem. Zahojilo se mu to dobře, většinou jsou to úhyny. Tito ptáci většinou nevydrží jako tento. Už ho tady mám přes měsíc a vypadá dobře.“

Budoucnost stanice je ale ohrožená. Radnice s ní ukončila nájemní smlouvu. Drosera údajně dlouhodobě porušuje nájemní smlouvu. Podle starosty Igora Jirsíka (Nezávislí) si nájemníci na pozemcích dělají, co chtějí, obec neinformují ani nežádají o potřebná povolení.

„Postupem času jsme dodatečně legalizovali stavby, různé voliéry,“ říká Jirsík. Posledních teček prý bylo několik – například umístění mobilheimu bez stavebního povolení nebo načerno postavená přípojka na elektřinu.

Drosera důvod k výpovědi nevidí

„Načež Drosera během měsíce si nechala přípojku asi 250 metrů zrealizovat a až po půl roce jsem se začal zajímat o to, aby se to zlegalizovalo. Nakonec jsem to legalizoval já se stavebním úřadem v Kraslicích. Drosera se ani nezastavila,“ tvrdí starosta.

Podle zakladatele stanice Vladimíra Tomáše Smolíka určitě některé kroky nebyly úplně v pořádku, na výpověď z nájemní smlouvy to ale nevidí.

„V listopadu jsme dostali povolení, že to můžeme dělat, a papíry se řešily potom. Toto je ta nejčernější stavba, jakou jsme provedli - samozřejmě z pohledu úřadů. Z našeho pohledu to tak není, my jsme toho zas tolik nezavinili,“ je přesvědčen.

A stejně tak je to prý i s mobilním domem. „Teď jsme dostali mobilheim a je to všechno špatně. Každý nám říkal, že na to není nic potřeba. Ale je na to potřeba stavební povolení, protože to je tři krát 11 metrů. Samozřejmě jsme si naběhli, je to voda na jejich mlýn. Víme i z minulosti, že nás tady nechtějí,“ prohlašuje Smolík.

Záchranná stanice handicapovaných živočichů Drosera Bublava

V rozhodnutí o výpovědi jde podle něj zřejmě o něco jiného. „Pan starosta prohlásil, že po volbách mi nedá nic zadarmo. A tak to je. Myslím si, že to je z tohoto důvodu a že to odnášejí zvířata a lidé kolem mě,“ říká.

To ale starosta Igor Jirsík odmítá. „Já bych si nikdy nedovolil vůči někomu takovéto věci říct,“ tvrdí.

Záchranná stanice fungovala na Bublavě sedm let. Postavila i naučnou stezku. Ročně ji navštíví až tři tisíce lidí. Kam se stanice přestěhuje, zatím není úplně jasné, nabídek ale přichází čím dál více.

Spustit audio