Záchranáři v Karlových Varech připravili zážitkové kurzy pro seniory

13. září 2019 12:00

Policisté, záchranáři a hasiči. Ti všichni školili seniory v areálu Svět záchranářů v Karlových Varech. Organizátoři připravili celkem pět kurzů pro lidi starší 55 let z celého Karlovarského kraje.

Záchranáři seniorům – to je název interaktivního kurzu, který připravili společně hasiči, policisté a zdravotníci pro obyvatele Karlovarského kraje. Na třech stanovištích v areálu Svět záchranářů v Karlových Varech si účastníci vyzkoušeli konkrétní krizové situace, do kterých by se mohli v každodenním životě dostat.

První kurzy pořádali záchranáři 12. září. V průběhu tří hodin se účastníci postupně dozvěděli jak řešit krizové situace, které mohou nastat v každodenním životě. Ať už se jedná o požár v domácnosti, dopravní nehodu nebo poskytnutí první pomoci.

O interaktivní kurzy je velký zájem

Kromě samotného vysvětlování profesionálů si účastníci sami mohli vyzkoušet konkrétní činnosti. Například jak se používá vodní hasicí přístroj nebo jak správně popisovat podezřelou osobu. Na domovních dveřích si zkusili fiktivní situaci, ať už s podomním prodejcem nebo instalatérem.

Organizátoři připravili celkem 5 kurzů, s maximální kapacitou 30 účastníků. Školení záchranářů jsou pro seniory nad 55 let zdarma, a to i díky krajským dotacím a podpoře ministerstva práce a sociálních věcí. Další hodiny bezpečnosti jsou připravené na 13. a 26. září, pro velký zájem jsou ale zatím všechny termíny obsazené.

autoři: Ivana Sedláčková , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio