Začala přestavba obchodního centra Varyáda. Nabídne nové restaurace i multikino

25. leden 2024 09:35

Karlovarské obchodní centrum Varyáda začalo s rekonstrukcí. Díky ní se o polovinu zvětší, přibude první multikino v regionu, další obchody i bistra. Společnost EPG, které centrum patří, hodlá do přestavby investovat zhruba 40 milionů eur (asi 908 milionů korun).

Stavba, která se bude uskutečňovat za provozu, bude rozdělena do několika etap a potrvá asi dva roky. „Vždycky někde nějaký kousek přistavíme, otevřeme, a tím se se nám uvolní další prostor, kde budeme pokračovat v realizaci. Takto se to bude postupně posouvat až do října 2025, kdy by to mělo být kompletně hotové,“ řekla Linda Ryšavá, která má ve společnosti EPG plánování a výstavbu na starosti.

Největších změn se ale návštěvníci dočkají už na konci letošního roku a hlavně v průběhu roku 2025. Současná prodejní plocha 18.000 čtverečných metrů se zvětší o 9000 metrů čtverečných. Dílem to bude na úkor parkoviště před centrem, které je ale podle Ryšavé zčásti nevyužité. Naopak parkovací místa přibydou po straně centra.

Rozsáhlou proměnou projde jídelní zóna. Ta nabídne více zeleně a až 10 gastro jednotek včetně dvou provozovatelů s obsluhou z/do auta. Rekonstrukcí projde také stávající dlažba, osvětlení a relaxační zóny.

Multikino jako posila MFF?

Multikino by měl provozovat řetězec Premiere Cinemas. Podle jeho generálního ředitele Davida Horáčka by vestavěné multikino mělo mít šest sálů s celkovou kapacitou 900 až 1000 míst. Karlovy Vary jsou posledním krajským městem bez vícesálového kina, a to přesto, že se v něm odehrává Mezinárodní filmový festival. Jestli festival nové promítací kapacity využije, bude ale jasné až po dostavbě multikina.

Varyáda stojí na místě, kde ještě před rokem 1989 byly kasárny. Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO) připomněla, že tehdy šlo o zanedbanou čtvrť a kasárny byly oblíbeným místem bezdomovců. Teprve po zbourání objektu a výstavbě obchodního centra před 18 lety se situace začala měnit.

V současné době stojí obchodní centrum poblíž sportovního areálu KV Arena, navazuje na odpočinkový areál Meandr a následně i na novou rekreační plochu Náplavka. Centrum je tak přirozeným místem, odkud lidé vyrážejí na cyklostezky, nebo za sportem.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr
Spustit audio